Google bo zaradi konca podpore namerno ubil prodane izdelke Revolv

Matej Huš

6. apr 2016 ob 07:31:45

Načeloma smo navajeni, da kupljeni izdelki delujejo, dokler se ne pokvarijo. Resda lahko zastarajo in niso več kos novim zahtevam in nalogam, a pri strojni opremi si nekako ne predstavljamo, da bi jo proizvajalec na daljavo onemogočil - ker bi ji potekel rok trajanja. Zato je veliko prahu dvignila odločitev Googla (v resnici njegovega lastnika, holdinškega podjetja Alphabet), da 15. maja onemogoči vse naprave Revolv.

Revolv je izdelek istoimenskega podjetja, ki ga je leta 2014 kupil Google. Znotraj Googla so potem Revolv pripojili bistveno večji ekipi, ki so jo dobili s prevzemom Nesta in ima večji nabor izdelkov. A vseeno je Revolv povsem spodoben kos strojne opreme, ki omogoča pametno krmiljenje naprav v hiši ali stanovanju, kot so luči, alarmi, vrata ipd. Revolv omogoča krmiljenje kar z aplikacijo na pametnem telefonu.

Nest razvija iste funkcionalnosti in še več, zato je Google ekipi združil in nadaljeval razvoj Nesta. To niti ni skrivnost, saj so že ob prevzemu Revolva dali jasno vedeti, da jih zanima ekipa in njihovo znanje, ne pa konkretni izdelek, saj je Google že imel Nest. In res po prevzemu ni bilo mogoče več kupiti Revolva.

S tem so lastniki naprav Revolv lahko živeli. Tudi konec podpore v smislu programske opreme, ko prenehamo dobivati posodobitve in popravke, je na nek način vedno pričakovan zadnji stadij. Toda ukinitev storitev na način, da bo Revolv postal le kos neuporabne strojne opreme, pa je naletela na precej burne odzive. Seveda je povsem mogoče, da za odločitvijo stoji kakšen tehtni tehničen razlog, na primer da aplikacija za delovanje potrebuje dostop do strežnikov v ukinjanju, in ne le Googlova kaprica, a tiskovni predstavnik ni želel povedati kaj več.

Ob tem se odpirajo številna vprašanja, kaj takšen precedens pomeni za prihajajoče pametne naprave, kjer bosta strojna in programska oprema združeni. Bo odslej konec podpore pomenil prenehanje delovanja?