Amazon Echo

Matej Huš

8. nov 2014 ob 11:23:25

Amazon je predstavil novo elektronsko napravo, ki jo lahko še najbolje opišemo kot samostoječi Siri podoben asistent. Echo je četrt metra visok črn cilinder, ki se vključi v elektriko in mirno čepi nekje v prostoru, kjer posluša ukaze in jih izpolnjuje. Ima sedem mikrofonov in več zvočnikov, tako da sliši ukaze iz celega prostora in se nanje glasovno odziva. Krmiliti jo je mogoče tudi z aplikacijo za Fire OS ali Android ali z osebnega računalnika.

Echo je prek Wi-Fi povezan z internetom in prek Bluetooth s prenosnimi napravami, da lahko predvaja tudi glasbo. Njegove sposobnosti prikazuje Amazonov reklamni videospot, ki je sicer zaigran in polikan, a daje vtis, česa naj bi bil Echo sposoben.

Naprava ves čas posluša dogajanja in se aktivira, ko sliši ključno besedo. V predstavitvi je ta beseda Alexa, Amazon pa ni povedal, ali jo bo mogoče spremeniti. Ko jo sliši, Echo razvozla glasovni ukaz v naravnem jeziku in se nanj tako tudi odzove. Echo zna prebirati novice, podajati definicije, igrati glasbo, ustvarjati sezname in opomnike, buditi, iskati informacije itd. Naprava stane 200 dolarjev, naročniki Amazon Prime pa imajo 50-odstotni popust. Za zdaj naprave ni v prosti prodaji, temveč potrebujete povabilo.