Google pomotoma pobrisal domače usmerjevalnike nekaterih uporabnikov

Matej Huš

26. feb 2017 ob 10:11:06

Da so naprave, ki so povezane v oblak, na milost in nemilost prepuščene ponudniku oblačne infrastrukture, vemo že nekaj časa, a so incidenti za zdaj še zelo redki. Kaj lahko gre narobe tudi po pomoti, pa še vedno povzroči obilico nevšečnosti, so ugotovili lastniki Googlovih usmerjevalnikov OnHub in Wifi. Ti so se jim popolnoma ponastavili, tako da so v postopku izgubili vse lastne nastavitve. Uporabniki so to ugotovili, ko so nenadoma ostali brez povezave z internetom.

Do težav je prišlo zaradi napake v Googlovem oblaku, za kar se je velikan iz Mountain Viewa že opravičil. A preproste rešitve ni, saj morajo vsi prizadeti ročno ponovno nastaviti svoje naprave. To ni tako trivialno, saj imajo nekateri precej obsežna domača omrežja s kopico nastavitvami - statične IP-naslove, preusmerjanje vrat itd. Teh nastavitev niti ni bilo mogoče shraniti nikamor, zato morajo vse nastaviti še enkrat. Zato so nekateri uporabniki od Googla že zahtevali vračilo denarja. Google poudarja, da kopij podatkov žal ni, in priporoča ponovno nastavitev (kakor da obstaja kakšna alternativa).

Poleg dejstva, da gre za sorazmerno drage izdelke (OnHub za 200 dolarjev in Wifi za 130 dolarjev), je večji problem nezanesljivost. Nekateri uporabniki so šele sedaj ugotovili, da so njihove v oblak povezane naprave v celoti odvisne od ponudnika storitve, ki jih teoretično lahko tudi namenoma izključi. To ni teorija, to se je že zgodilo. Google je lani ubil naprave Revolv, saj so kupili Nest in potrebe za Revolv ni bilo več. Seveda pa so ob tem elegantno pozabili na obstoječe uporabnike Revolva. Oblaki že v naravi običajno prinašajo nevarnosti.