Google izdelal lastni brezžični usmerjevalnik OnHub

Matej Huš

20. avg 2015 ob 09:45:30

Google se je odločil, da često prezrt kos strojne opreme, ki neopažen ždi na tleh pod mizo, vse dokler deluje, potrebuje osvežitev. Od brezžičnih usmerjevalnikov pričakujemo zagotavljanje signala Wi-Fi brez prekinitev, zato so prekinitve neprijetne. V sodelovanju s podjetjem TP-Link so izdelali usmerjevalnik OnHub, ki je od daleč še najbolj podoben Amazonovemu Echu in naj bi v prihodnosti tegobe z nezanesljivim omrežjem ali preobremenjenim usmerjevalnikov odpravil.

Valjasta oblika ni naključna, saj je Google želel usmerjevalnik oblikovati tako, da ga bomo lahko postavili na sredino stanovanja, recimo na polico ali mizo, od koder bo svojo nalogo opravljal učinkoviteje. Na voljo je v modrem in črnem, signalne diode pa so vdelane tako, da ne kazijo videza. V notranjosti najdemo 13 anten - od teh jih ducat oddaja signal, ena pa sprejema signal iz okolice, saj se OnHub zmore sam odločiti, na katerem kanalu (frekvenci) bi oddajal za čim boljši izkoristek. Kot se za Googlovo napravo spodobi, jo lahko krmilimo kar prek Androida (ali tudi iOS).

Pregled tehničnih specifikacij razkrije, da ima usmerjevalnik dvojedrni procesor s frekvenco 1,4 GHz, 1 GB pomnilnika, 4 GB e-MMC flasha in 8 MB predpomnilnika. Podpira Wi-Fi na frekvencah 2,4 GHz in 5 GHz, Bluetooth 4.0 in hitrosti do 1 Gb/s prek priključka ethernet. Nastavimo lahko tudi prioritizacijo prometa ali naprav (QoS). Usmerjevalnik stane 200 dolarjev, v pripravi pa je še en model, ki ga bo za Google izdelal Asus. Vprašanje je le, ali bodo ljudje pripravljeni dati 200 dolarjev za napravo, katere osnovno poslanstvo lahko v nezahtevnem domačem okolju opravlja tudi štirikrat cenejši kos strojne opreme.