Adblock in Flattr predstavljata model za plačevanje pavšala namesto gledanja oglasov

Matej Huš

6. maj 2016 ob 16:03:42

Bitka med oglaševalci na internetu in razvijalci programov za blokado oglasov se nadaljuje, rešitev pa bo treba najti sorazmerno kmalu. Število uporabnikov vtičnikov za blokado oglasov narašča, zato se čedalje več strani zateka k blokiranju ogleda ob uporabi teh programov (Wired, Bild, Forbes). Ena izmed rešitev je plačljivi zid, a to lahko uspe le res velikim medijem, kot je The New York Times. Kaj pa ostane majhnim, ki so v veliki večini?

Čedalje pogosteje se omenjajo nekakšne pavšalne naročnine, kjer bi se denar delil med spletne strani glede na obisk, plačevali pa bi jih vsi uporabniki. AdBlock Plus, ki piše enega najbolj znanih programov za blokado reklam, se zato povezuje s Flattrom, s katerim želita že prihodnje leto imeti delujoč program naročnin in deljenja denarja ustvarjalcem spletnih strani. Njun novi izdelek Flattr Plus naj bi uporabnikom omogočal, da izberejo mesečni prispevek, potem pa bi program sam beležil obisk strani in denar razdelil v skladu z obiskom. Glavni tehnični izziv bo seveda natančno ovrednotiti, kaj šteje pod kakovosten obisk (kratek klik, odprt članek več ur, interakcija s stranjo?), organizacijski izziv pa bo prepričati avtorje spletnih vsebin, da se projektu pridružijo. Flattr neskromno napoveduje, da naj bi prihodnje leto zbrali pol milijarde dolarjev, od česar naj bi 90 odstotkov razdelili avtorjem, preostanek pa porabili za lastno delovanje.

Flattr Plus naj bi bil na voljo vsem uporabnikom Adblocka Plus do konca leta, prav tako se bodo tedaj že lahko prijavile prve spletne strani. Adblock že sedaj vodi program sprejemljivih reklam (acceptable ads), ki dovoljuje reklame okrog 700 oglaševalcev, če niso vsiljive in moteče. Pri tem oglaševalci plačujejo Adblocku. Tudi zato je eden resnih očitkov novi shemi, da želijo le služiti na račun ustvarjalcev strani. Deset odstotkov namreč ni malo denarja. Mimogrede, soustanovitelj Flattra je Peter Sunde, ki ga poznamo iz sage The Pirate Bay kot enega izmed soustanoviteljev in obsojenih.