Facebook in AdBlock Plus: kdo bo koga?

Matej Huš

13. avg 2016 ob 22:08:56

Proizvajalec priljubljenega dodatka za brskalnike za blokiranje reklam AdBlock Plus in Facebook sta se zapletla v pravcato bitko, v kateri trenutno vodi slednji, a si dogodki hitro sledijo. AdBlock Plus je eden izmed dodatkov za blokiranje reklam v brskalnikih, ki pa ima nekoliko kontroverzen način financiranja. Ne blokira čisto vseh reklam, temveč vzdržuje seznam dovoljenih (whitelist), ki se vseeno prikazujejo. AdBlock Plus pravi, da gre za oglase, ki niso moteči in ki dejansko doprinesejo k spletu, a po drugi strani je eden izmed potrebnih pogojev za uvrstitev na ta seznam tudi finančnih prispevek oglaševalca.

Facebook po drugi strani živi od reklam, zato je vsaka grožnja njihovemu prikazovanju uporabnikom potencialna grožnja poslovnemu modelu Facebooka. AdBlock Plus je seveda učinkovito blokiral tudi Facebookove reklame, kar Facebooku ni bilo povšeči. Zato so se minuli teden odločili temu narediti konec. Facebook je spremenil način prikazovanja oglasov, kar so napovedali z besedami, da so uporabniki dobili več nadzora nad vsebino in tematiko reklam, ki se jim prikazujejo. Ob tem so poudarili, da so s tem upoštevati pomisleke in razloge, zaradi katerih so ljudje sploh začeli uporabljati AdBlock in podobne programe.

AdBlock Plus je hitro ugotovil, da je Facebook hkrati tudi spremenil tehnologijo za serviranje reklam, zaradi česar jih AdBlock Plus ni več prepoznaval. Facebook pravi, da so to storili zato, ker je AdBlock Plus tudi povsem legitimna sporočila blokiral, ker jih je zamenjal z reklamami, kar slednji seveda zanika.

Trajalo je manj kot dva dni, da je skupnost ugotovila, kje tiči problem, tako da je lahko Adblock Plus že dva dni po spremembi popravil svojo programsko opremo tako, da je spet blokirala Facebookove reklame. Facebook se je odzval izjemno hitro in že pripravil novo verzijo svojih strani, ki zadnji popravek spet onemogoči in ponovno streže reklame. Ob tem bržčas ni treba izrecno poudarjati, da se je Facebook zaklel, da za uvrstitev na seznam dovoljenih reklam pri AdBlock Plus ne bo plačeval.

V trenutni igri mačke z mišjo trenutno vodi mačka, a miške že iščejo novo priložnost. Glavni problem pa seveda ostaja disonanca med ponudniki oglaševalske platforme (v tem primeru Facebookom) in orodji za blokiranje reklam (AdBlock Plus). Medtem ko prvi menijo, da lahko s povečanjem vpliva uporabnikov na izbor reklam in možnostjo izklopa ciljanega oglaševanja dosežejo to, kar si želijo uporabniki, AdBlock Plus in podobni verjamejo, da uporabniki reklam ne marajo preprosto zato, ker so moteče. Dobički, ki jih skušajo kovati iz blokiranja rekam, pa seveda njihove namene zelo neposrečeno zamegljujejo.