Ekstremna neenakost med imetniki bitcoina

Matej Huš

21. dec 2021 ob 10:01:30

Ameriška neprofitna ustanova National Bureau of Economic Research je v raziskavi ugotovila, da je bitcoin še bistveno manj enakomerno razporejen kot preostalo premoženje v ZDA. Najobilnejših 10.000 denarnic vsebuje okrog pet milijonov bitcoinov, ki so vredni 232 milijard dolarjev. Če predpostavimo, da ima 114 milijonov ljudi v lasti vsaj nekaj kriptovalute, ima torej 0,01 odstotka lastnikov v lasti 27 odstotkov vseh bitcoinov v obtoku. Tako ekstremnih številk ni niti v najbolj razslojenih družbah.

V ZDA, ki sodijo med bolj razslojene družbe, ima zgornji odstotek prebivalstva v lasti približno tretjino premoženja. Bitcoin še zdaleč ni tako decentraliziran in demokratičen, kot bi verjeli, pravita avtorja raziskave Antoinette Schoar z MIT Sloan School of Management inIgor Makarov z London School of Economics. Kljub 14-letni zgodovini in pestremu dogajanju, bitcoin ostaja zelo zaprt in skoncentriran ekosistem. Največji posamezni del bitcoinov ima ustanovitelj Satoshi Nakamoti, o katerem vemo bolj malo, ta blok bitcoinov pa se sploh še ni premaknil. Znaten delež, po nekaterih ocenah kar štiri milijone bitcoinov, pa je verjetno nepovratno izgubljenih, ker so ljudje ostali brez gesel, denarnic ipd.

Čeprav je bil bitcoin predstavljen kot alternativni plačilni sistem, danes te funkcije skorajda ne opravlja. Raziskovalci ugotavljajo, da 90 odstotkov transkacij nima ekonomske funkcije, saj gre bodisi za procesiranje transakcij bodisi premikanje bitcoinov med denarnicami istega lastnika. Preostalih 10 odstotkov pravih transakcij večji del odpade na trgovanje. Le manjši del transakcij služi nezakonitim namenom. Zelo malo pa je pravih transakcij, kjer se bi bitcoin uporabil za nakup realnih dobrin.