NYT: Volkswagnovo vodstvo za goljufanje z emisijami vedelo že leta 2014

Matej Huš

20. feb 2016 ob 02:41:04

V Volkswagnu so se ob izbruhu afere s posebno programsko opremo v vozilih znamk Volkswagen, Audi in Porsche, ki je omogočala goljufanje na testih izpustov, izgovarjali, da je afero zakuhala manjša skupina inženirjev na lastno pest in da vodstvo o tem ni vedelo ničesar. Poznavalcem se je to zdelo malo verjetno in sedaj so dobili tudi dokaze za to, saj sta Bild in The New York Times pridobila interne dokumente in elektronsko pošto, ki postavljajo Volkswagen na laž. Vodstvo vključno s sedaj že bivšim izvršnim direktorjem Martinom Winterkornom je najpozneje v začetku leta 2014 izvedelo za goljufanje.

Winterkorn je že maja 2014 dobil elektronsko sporočilo, da utegnejo Volkswagen obtožiti uporabe programske opreme za goljufanje, ker izpusti dušikovih oksidov pri normalni uporabi za 35-krat presegajo vrednosti na testih. Dva vira blizu podjetja sta potrdila avtentičnost dokumentov, ki vsebujejo tudi nekatere interne predstavitve. Maja 2014 je Winterkorn prejel sporočilo, da podjetje v primeru nadzora ne bo moglo dati prepričljive razlage, zakaj so izpusti dušikovih oksidov toliko višji izven testov, in da bodo ZDA zelo verjetno izvedle preiskavo. Spomnimo, da je vodja ameriške enote Michael Horn pred kongresom pričal, da je maja 2014 izvedel, da bi Agencija za varstvo okolja (EPA) lahko preverjala vozila, a da so mu inženirji zagotovili, da imajo načrt za zagotovitev, da bodo vozila skladna z zakonodajo. Toda že tedaj naj bi bilo v podjetju jasno, da enostavne rešitve ni. To se je izkazalo tudi sedaj, saj v EU vozila popravljajo s programsko nadgradnjo, v ZDA pa zaradi strožjih standardov to ni mogoče in bo po eni varianti Volkswagen precej vozil verjetno moral od kupcev kar odkupiti.

Vprašanje, kdaj so vodilni izvedeli za prevaro, je v tem postopku ključno. Če se bo izkazalo, da so vedeli zanjo bistveno pred lanskim razkritjem, je lahko Volkswagen zaradi prikrivanja strožje kaznovan. Prav tako se obetajo odškodninske tožbe delničarjev, saj to pomeni, da so prikrivali ključne informacije, ki vplivajo na vrednost delnice.