Volkswagen razgrnil časovnico odprave napake in podrobnosti

Matej Huš

16. dec 2015 ob 18:45:04

Iz Wolfsburga so danes sporočili, kaj in kdaj bodo menjali na Volkswagnovih vozilih z dizelskimi motorji EA189, ki prekoračujejo izpuste dušikovih oksidov. S tem so dodatno pojasnili navedbe z novinarske konference minuli teden. Vse lastnike vozil bodo kontaktirali osebno in jih pozvali k izrednemu servisu, ki jih bodo začeli izvajati konec januarja in bodo trajali vse leto 2016. Nekatera vozila bodo dobila zgolj programsko nadgradnjo, drugod bodo morali vgraditi posebno mrežico. Vse postopke je odobril Zvezni urad za motorna vozila (Kraftfahrtbundesamt). Spomnimo, da je tudi v Sloveniji okrog 35.000 problematičnih vozil, katerih lastniki bodo prav tako dobili vabilo na servis.

Problematični motorji EA189 imajo delovne prostornine 1,2, 1,6 in 2,0 litra. Najšibkejši in najmočnejši bodo dobili le programsko posodobitev, kar naj bi po Volkswagnovih normativih vzelo pol servisne ure. S posodobitvijo bodo spremenili režim delovanja teh motorjev, da bodo izpuščali manj dušikovih oksidov, tako da bodo ustrezali normativom Euro 5 (180 mg NOx / 1 km). S spremembo razmerja med gorivom in zrakom v motorju je namreč mogoče doseči nižje temperature, pri čemer bo nastalo manj dušikovih oksidov, kar pa načeloma negativno vpliva na porabo in zmogljivost motorja. V ZDA bodo pri vozilih, ki uporabljajo AdBlue, lahko povečali vbrizg tega aditiva (ki tvori amonijak, ki reagira z dušikovimi oksidi) in s tem tvorjenje manj dušikovih oksidov, v EU pa so bila naprodaj problematična vozila brez sistema za selektivno redukcijo z AdBlue. Namesto tega so emisije zniževali s posebnim katalizatorjem, na katerem se nabirajo škodljivi dušikovi oksidi. Ko je katalizator zasičen, v naslednjem ciklu v motorju izgori z gorivom bogatejša mešanica, pri čemer nastane več ogljikovega monoksida in vodne pare, ki pretvorita dušikove okside na katalizatorju v dušik.

Pri 1,6-litrskih motorjih pa ne bo šlo zgolj s programsko nadgradnjo, temveč bodo morali poleg nje tik pred merilnik vgraditi še posebno mrežico, ki bo poskrbela za manj turbulenten tok izpušnih plinov (flow conditioner). S tem bodo dosegli točnejše meritve, ki jih elektronika potrebuje za prilagajanje razmerja med gorivom in zrakom. Kot rečeno - če je goriva preveč, motor več porabi in slabše teče, če je preveč zraka, se tvorijo dušikovi oksidi.

Najprej bodo na vrsti dvolitrski motorji, konec drugega četrtletja bodo sledili 1,2-litrski motorji, na koncu pa še 1,6-litrski. Nadgradnja celotne flote naj bi bila zaključena do izteka leta 2016. Nadgradnja bo enaka v vseh 28 državah EU, saj po vseh velja enoten standard Euro 5. V ZDA bo imel Volkswagen bistveno več težav, ker so v Kaliforniji normativi za izpust dušikovih oksidov skoraj desetkrat strožji.