Daimler se je poravnal, vodilni iz Volkswagna na zatožni klopi

Matej Huš

24. sep 2019 ob 22:54:59

Škandal z dizelskimi vozili izpred štirih let, ki so goljufala pri merjenju izpustov, je sicer najbolj očrnil skupino Volkswagen, a ta ni edini grešnik. Več kot 11 milijonov goljufivih vozil je organe pregona spodbodlo k temeljitim preiskavam še ostalih proizvajalcev.

Tudi Daimler, ki med drugim proizvaja vozila znamke Mercedes-Benz, se je moral poravnati zaradi enakih goljufij. Ker so prodali 684.000 vozil, ki niso izpolnjevala normativov za najvišje dovoljenje izpuste dušikovih oksidov, so se z nemškim tožilstvom poravnali. Plačali bodo 870 milijonov evrov globe, kar po besedah podjetja ne bo imelo pomembnega vpliva na poslovne rezultate tretjega četrtletja.

Preiskava se je začela v začetku tega leta in je le ena v vrsti temeljitih pregledov nemških avtomobilov. Volkswagnova enota Porsche se je že maja poravnala v višini 535 milijonov evrov, Robert Bosch GmbH pa z 90 milijoni evrov.

Medtem v Nemčiji poteka tudi sojenje vodilnim iz Volkswagna. Izvršni direktor Herbert Diess, predsednik Hans Dieter Pötsch in nekdanji direktor Martin Winterkorn se morajo zagovarjati. Proti njim je vložena 636-stranska obtožnica, v kateri jim očitajo, da so vedeli za goljufivo naravo vozil in naprave za goljufanje. Ker naj bi zanje vedeli mesece pred uradnim razkritjem javnosti, so kršili zakon o trgu vrednostnih papirjev, saj niso pravočasno obvestili trgov o pomembni informaciji, kar predstavlja neenakopravno obravnavo delničarjev. V Volkswagnu odvračajo, da so obtožbe brez podlage. Toda še preden se bo kaj zgodilo, morajo sodni mlini premleti ostale obtožbe, denimo proti Winterkornu, ki mu ločeno očitajo še druga kazniva dejanja.