Zaradi goljufanja pri meritvah Volkswagnu grozi milijardna globa

Matej Huš

21. sep 2015 ob 17:25:15

V petek zvečer je v ZDA odjeknila novica, da je Volkswagen v svoja vozila več let vgrajeval programsko opremo, ki je omogočala goljufanje pri meritvah izpustov. Pri normalnem obratovanju so izpusti za 40-krat presegali normative, ki so jih vozila dosegala na testih. Volkswagen je goljufijo priznal. Delnice podjetja so danes izgubile 20 odstotkov vrednosti, kar je največja izguba za Volkswagnove delnice v zgodovini, saj podjetju grozi do 18 milijard dolarjev globe. Nemčija začenja preiskavo, da bi dognali, ali so morebiti goljufali tudi v Evropi. Medtem se v ZDA napoveduje vpoklic več kot pol milijona vozil.

Ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) je v petek Volkswagen obtožila, da programska oprema v njihovih vozil zazna, kdaj so vozila na testiranju. Takrat se vključi poln sistem za nadzor in zmanjševanje izpustov, medtem ko pri normalni vožnji izpuhi zakonsko predpisane vrednosti presegajo za 40-krat. Volkswagen je, soočen z rezultati preizkusov, dejanje priznal. V podjetju so potrdili, da so prejeli uradno najavo o preiskavi in da v popolnosti sodelujejo.

Gre za izpuste dušikovih oksidov (NOx), ki so škodljivi tako za okolje kot ljudi. Povzročajo smog in škodljivi troposferski ozon, povezujejo pa jih tudi z astmo in vrsto drugih bolezni dihal. Volkswagen je goljufal zato, ker so njihova vozila brez nadzora izpustov dosegala boljše zmogljivosti - več navora in hitrejše pospeške.

Sumljivo vedenje vozil so odkrili v Mednarodnem odboru za čist prevoz (ICCT), ko so primerjali izpuste v laboratorijskih testih in pri realni vožnji. Odstopanja so seveda pričakovane, a 40-kratno preseganje referenčnih vrednosti ni v tem okviru. O odkritju so obvestili EPA, ki je izvedla preiskavo in potrdila sume. Volkswagen preiskuje tudi pravosodno ministrstvo, ki lahko izreče globo v višini do 37.500 dolarjev za vsako neustrezno vozilo. V naslednjem letu bo vpoklicanih skoraj pol milijona vozila, torej grozi Volkswagnu kazen 18 milijard dolarjev in seveda še popravilo vseh vpoklicanih vozil. Gre za modele Volkswagen Jetta (2009-2015), Beetle (2009-2015), Golf (2009-2015), Passat (2014-2015) in Audi A3 (2009-2015). Volkswagen je sestavil dovršen sistem, s katerim so želeli prevarati kupce in regulatorje, zato bo poleg globe in vpoklica vozil zelo verjetno sledil tudi kazenski postopek za odgovorne.

To ni prvi primer, ko je podjetje zaradi kršitev ameriške okoljske zakonodaje na tnalu, je pa zagotovo najbolj predrzna. Novembra lani sta se Kia in Hyundai poravnala in plačala 300 milijonov dolarjev, ker so na 1,2 milijona vozila napačno navajali porabo.

Zato ni presenetljivo, da so Volkswagnove delnice danes doživele grozovit padec. Izgubile so petino vrednosti, torej je z borze izpuhtelo 15 milijard dolarjev. Volkswagnov izvršni direktor Martin Winterkom se je včeraj v izjavi za javnost opravičil, ker so izdali zaupanje svojih strank, in sporočil, da je naročil zunanjo preiskavo škandala. Winterkom se bo danes srečal z nemškim ministrom za gospodarstvo. Razpravljala bosta o škandalu in o madežu, ki ga je pustil na ugledu nemške avtomobilske industrije. Prav tako so v petek v ZDA začasno ustavili prodajo Volkswagnovih vozil s štirivaljnimi dizelskimi motorji. Medtem konkurenca (BMW in Daimler) zagotavlja, da sami niso goljufali, a so tudi njihove delnice izgubile nekaj odstotkov.

Evropska komisija je že pred tem škandalom pripravila predlog novega načina testiranja vozil (RDE - Real Driving Emissions), ki naj bi dal rezultate, bolj podobne dejanskemu dogajanju med realno vožnjo, kot jih daje trenutni test.