Volkswagnovo programsko opremo za goljufanje so leta 1999 razvili v Audiju

Matej Huš

21. apr 2016 ob 06:54:49

Po podatkih iz poročila, ki ga je pridobil Handelsblatt, je programsko opremo za goljufanje pri emisijah dušikovih oksidov, ki jo je uporabljal Volkswagen, zanj že leta 1999 razvil Audi. Doslej je veljalo, da je to programsko opremo razvijal Volkswagen, medtem ko hčerinski podjetji Audi in Porsche nista bili vpleteni v prevaro - čeprav so v Volkswagnu priznali, da so sporne znamke VW, Audi, Porsche, Škoda in Seat.

Zatem ko je Audi leta 1999 razvil programsko opremo za izključevanje funkcij motorja, jo je Volkswagen leta 2005 začel vgrajevati v svoje dizelske motorje, ker drugače niso mogli znižati emisij dušikovih oksidov na sprejemljive nivoje. Pred tem ni bila v uporabi.

Preiskovalci, skupno jih je več kot 450, pa se medtem prebijajo skozi podatke na več kot 1500 prenosnih računalnikih in verjetno ne bodo uspeli pripraviti končne verzije poročila do aprila, kot so sprva obljubili. Kot pravijo, je razlog za počasnejši napredek namerno prikrivanje podatkov, saj so inženirji uporabljali številne skrivne izraze za nelegalne funkcije, poleg tega pa je računalniški sistem zastarel in deloma v neprimernem stanju. Svoje delo so osredotočili na 20 ključnih ljudi, ki so najbolj odgovorni za prevaro.

Prihodnji teden pričakujemo razgrnitev poslovnih rezultatov, ko bo tudi znano, koliko so sveže ocene, da bo fiasko stal. Analitiki ocenjujejo, da bo skupno požrl 20 do 25 milijard dolarjev. Prav tako Spodnja Saška od Volkswagna še ta mesec zahteva celovita pojasnila o prevari, zlasti o tem, kako in kdaj se je začela. Volkswagnov nadzorni svet bo v petek razpravljal o tej temi in potrjeval finančno poročilo.

Že jutri pa se izteče rok, v katerem mora Volkswagen z ZDA najti skupni jezik glede odprave napake. V Evropi je, sicer izjemno počasi, a vendarle, stekel postopek programske in strojne nadgradnje vozil, v ZDA pa so standardi toliko strožji, da to ne bo šlo.