Ameriško pravosodno ministrstvo zaradi afere z izpusti toži Volkswagen

Matej Huš

6. jan 2016 ob 07:51:53

Ameriško pravosodno ministrstvo je na detroitskem sodišču vložilo tožbo zoper Volkswagen zaradi kršitev okoljske zakonodaje, ki so seveda povezane z afero Dieselgate. Tožbo je vložilo v imenu Agencije za zaščite okolja (EPA), tožene stranke pa so Volkswagen, Audi, Porsche in njihove ameriške hčerinske družbe, torej celoten koncern Volkswagen. V tožbi podjetju očitajo, da je imelo v ZDA 580.000 dizelskih vozil naprave za goljufanje na testu, zaradi česar so pri normalni uporabi vozila za večdesetkrat prekoračevala dovoljene izpuste dušikovih oksidov. Poleg tega Volkswagen obtožujejo prodaje avtomobilov, ki so imeli drugačne lastnosti, kot so jih navedli v homologaciji pri EPA in CARB (Kalifornijski odbor za zrak). Podjetje torej obtožujejo onesnaževanja in goljufanja.

Glede na obilico dokazov, Volkswagnovo priznanje in (evropske!) ukrepe za odpravo kršitev, je seveda pričakovati, da bo Volkswagen tožbo izgubil. EPA bi lahko zahtevala odškodnino v višini 18 milijard dolarjev, a tako visokega zneska ni pričakovati. Verjetno se bo postopek končal z izvensodno poravnavo, v kateri bo Volkswagen v zameno za priznanje krivde ter odpravo kršitev oglobljen mileje.

To ni edini sodni postopek, ki se lahko Volkswagnu pripeti v ZDA. V trenutni tožbi gre za civilno in odškodninsko odgovornost, še vedno pa ostaja odprto vprašanje, kdo in kako bo kazensko odgovarjal za prevaro. Ameriški preiskovalni urad namreč še ni zaključil preiskave. Prav tako še vedno ni jasno, kako bodo popravili že prodana vozila za ameriški trg. Medtem ko bo sanacija v EU sorazmerno enostavna in poceni, so v ZDA okoljski standardi precej strožji. Volkswagen z EPA intenzivno pogaja o rešitvi, a skupnega jezika še niso našli. Prodaja spornih dizelskih vozil v ZDA je tako že vse od odkritja afere ustavljena.

Medtem so kupci vozil v ZDA proti Volkswagnu vložili tudi civilne tožbe zaradi izgube vrednosti. Za dizelska vozila so odšteli več kot bi bili za bencinska, sedaj pa je njihova vrednost hitro padla, hkrati pa jih praktično ne morejo prodati naprej. Delnice Volkswagna so samo ta teden izgubile šest odstotkov vrednosti, a so še vedno 30 odstotkov višje kot neposredno po izbruhu škandala, a 50 odstotkov pod lanskim vrhom.