Volkswagnovi dizli: kdo je vedel za prevaro

Matej Huš

28. sep 2015 ob 18:18:48

Pri tako veliki lumpariji, kot si jo je privoščil Volkswagen, je jasno, da je zanjo moralo vedeti precej ljudi. V Volkswagnova vozila pač nihče ne more na lastno pest skriti kakršnekoli kode. Medtem ko je Švica (začasno) prepovedala prodajo Volkswagnovih vozil z dizelskimi motorji po standardu Euro 5 (čistejša z Euro 6 so še dovoljena), se je afera premaknila v neizbežno fazo ugotavljanja, kdo vse je za prevaro vedel, kdo ji je nasprotoval in kdo podpiral. Nemški časniki ne skoparijo z obtožbami.

Bosch, ki ga za Volkswagen proizvaja elektroniko, je po pisanju Bilda že leta 2007 opozarjal Volkswagen, da je mehanizem za goljufanje pri izpustih le za interno uporabo tekom razvoja. Žvižgač v podjetju je leta 2011 poizkušal opozoriti na nezakonito prakso, trdi Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ni jasno, zakaj inženirjev takrat niso upoštevali. Volkswagen je prodajalcem v Italiji naročil, naj ustavijo prodajo problematičnih modelov. V Nemčiji prodaja še teče, a mora podjetje do 7. oktobra predstaviti načrt, kako bodo poskrbeli za skladnost izpustov s predpisi. Sedaj že nekdanjega izvršnega direktorja Winterkorn pa zaradi afere že preiskujejo nemški organi pregona.

V Volkswagnu navedb niso želeli komentirati. Dejali so le, da v podjetju tečejo resne preiskave in da je trenutno poudarek na iskanju tehnoloških rešitev. Bosch odnosa s Volkswagnom ni komentiral.