Motorola predstavila nove Moto G, Moto X Style in Moto X Play

Matej Huš

29. jul 2015 ob 17:13:09

Motorola, ki je od lani v lasti Lenova, je na včerajšnji novinarski konferenci predstavila novo, tretjo generacijo svojih najpriljubljenejših telefonov. Spomnimo, da so leta 2013 predstavili Moto X, ki ni bil le njihov najzmogljivejši telefon, temveč najbolj prilagodljiv, saj je bilo mogoče zamenjati praktično vse zunanje dele. Sledil je Moto G, ki je bil bržkone najcenejši telefon srednjega razreda in je požel velik uspeh zaradi zelo dobrih specifikacij glede na ceno. Še bolj oskubljen Moto E ni nikoli zares uspel. Lani smo dobili drugo generacijo omenjenih telefonov, letos pa je čas za tretjo, s katero še vedno stavijo na nizko ceno in neodvisnost od operaterjev.

In tako smo pri novincih. Moto G ostaja zvest srednjemu razredu, je pa dobil prepotrebno osvežitev. Imel bo štirijedrni procesor Snapdragon 410 s taktom 1,4 GHz, 1 GB pomnilnika, 8 GB flasha, podporo za LTE, boljšo kamero s 13 milijoni točk in baterijo z 2470 mAh kapacitete; zaslon ostaja enako velik. Dobiti bo moč tudi verzijo z 2 GB pomnilnika in 16 GB flasha. Ima certifikat IPX7, torej ga manjše količine vode ne bodo utopile. Stane 180 dolarjev in je že na voljo.

Moto X Style bo novi zastavonoša, kar bo vidno že na prvi pogled. S 5,7-palčnim zaslonom bo imel pol palca daljšo diagonalo od predhodnika. Imel bo šestjedrni procesor Snapdragon 808 z 1,8 GHz, 3 GB pomnilnika, 16, 32 ali 64 GB spomina in možnost razširitve z microSD kartico, baterijo s kapaciteto 3000 mAh, kamero z 21 milijoni točk in petimi milijoni na pomožni ter LTE. Nov telefon bo stal 400 dolarjev, kar je zelo spodobna cena za dober telefon.

Potem je tu še Moto X Play, ki bo nekje vmes. Tudi fizično, saj bo imel zaslon s 5,5 palca dolgo diagonalo, osemjedrni procesor Snapdragon 615 1,7 GHz, 2 GB pomnilnika, 16 ali 32 GB flasha, LTE in isti kameri kot močnejši brat. Glavna odlika bo baterija s kapaciteto 3630 mAh. Motorola trdi, da bo z novo baterijo telefon zdržal dva dni normalne uporabe, samo 15-minutno polnjenje pa naj bi zadoščalo za osem ur avtonomije.

Glavna novost, ki so jo poudarjali na novinarski konferenci, a je za nas manj pomembna, je neodvisnost od operaterjev. V ZDA se praktično vsi telefoni prodajo v paketih, čemur bo Motorola naredila konec. Telefon lahko kupite le in samo samostojno, vanj vtaknete kartico SIM in ga uporabljate. Tako na primer funkcionirajo tudi ZTE, Huawei ali OnePlus.