Utrinki s sejma MWC 2023

Jurij Kristan

6. mar 2023 ob 22:28:54

Prejšnji teden se je v Barceloni odvil letošnji Mobile World Congress, na katerem je bilo čutiti predvsem vztrajno prodiranje prepogljivih in kitajskih telefonov, vmes pa se je našlo nekaj eksotičnih zanimivosti.

Sejem MWC je v letošnji izvedbi skoraj že spomnil na čase pred pandemijo covida-19 in privabil nekaj čez 80.000 obiskovalcev, pri čemer je seveda treba omeniti, da gre za industrijske profesionalce, saj prizorišče ni odprto za slehernika. Podobno kot na Cesu, proizvajalci tu pokažejo tako dokončane izdelke tik pred prodajo, kakor tudi eksperimentalne zamisli, ki so namenjene pretežno napenjanju mišic. V tem smislu je bržkone mogoče razumeti Xiaomijevo lansiranje novice, da so v sklopu znamke Redmi razvili napravo s 300-vatnim polnjenjem, ki jo je mogoče napolniti v petih minutah. Gre bržkone za odgovor na Realmejev način polnjenja z 240 vati, ki so ga Kitajci sicer predstavili v začetku februarja, na sejmu pa so najavili še mednarodno dostopen model takšnega telefona, GT3. Pri Redmiju so sicer ubirali tudi bližnjice, saj je baterija razmeroma majhna - 4100 mAh, tudi zaradi dodatnega prostora, ki ga zahteva hlajenje. Ni jasno, v katerem modelu in kdaj bo 300-vatno polnjenje prvič na voljo.

Skoraj vsak azijski proizvajalec, še tako majhen, že ima neke sorte prepogljiv model ali prototip, čelo napredka pa so tokrat predstavljale naprave z zasloni, ki se raztegnejo - oziroma odvijejo. V prvi vrsti je bil to Lenovo, ki je kazal takšen model svojega prenosnika in pa Motorolin telefon Rizr. Podobno kot pri poklopnih telefonih je tu smisel v zložitvi v kompaktnejši format - tokrat brez podvojene debeline, ki spremlja prepogljive naprave. Toda očitno ostaja težava v obliki majhne baterije, saj je ta v Rizru velika samo 3000 mAh; pa tudi še ni jasno, ali ima mehanizem morebiti težave z odpornostjo in dolgoživostjo.

Kar se tiče inovativne sestave telefonov, smo že omenili lažje popravljivo Nokio G22, največ pogledov pa je v tem oziru bržkone pritegnil OnePlus, ki je pokazal telefon z ... vodnim hlajenjem. OnePlus 11 Concept ima vgrajeno vodno zanko "Active CryoFlux", ki jo poganja črpalka iz piezoelektrične keramike. Tekočina je za nameček še osvetljena in bi bila takšna naprava torej namenjena tistim, ki si iz PCja radi napravijo božično smrečico. Toda ni povsem jasno, ali je rešitev zares smiselna, saj podjetje v režimih igranja iger in polnjenja baterije navaja temperaturno razliko v rangu 1 do 2 stopinj glede na klasično hlajenje, kar res ni nek hvalevreden podatek. Toda OnePlusovi koncepti te sorte tako ali tako skoraj nikoli ne prispejo v dejanske izdelke.