Motorola v razred niže z Moto G

Matej Huš

14. nov 2013 ob 12:10:11

Avgusta je Motorola predstavila svoj prvi telefon, ki so ga naredili po Googlovem prevzemu. Moto X je barvit, raznovrsten in predvsem drag, problem za kupce na tej strani Luže pa je njegova omejenost na ZDA. Sedaj je pred nami Moto G, ki je poceni in na voljo tudi v Evropi.

Motorola je ugotovila, da velik del kupcev ne more odšteti 600 dolarjev za telefon brez vezave in da bi jih bilo res neumno izpustiti. Zato so izdelali telefon, v katerega so za 180 dolarjev stlačili precej. Moto G ima 4,5-palčni zaslon z ločljivostjo 720p, procesor Snapdragon 400 s štirimi jedri frekvence 1,2GHz, gigabajt pomnilnika, grafiko Adreno 305 in baterijo s kapaciteto 2070mAh. Za nemoteno delovanje skrbi operacijski sistem Android 4.3. Pravzaprav mu od najpomembnejših lastnosti manjka le podpora za LTE, tako da je najhitrejši podprt prenos podatkov 3G/HSPA+ z 21Mb/s. Kapacitete ima 8GB ali 16GB v 20 dolarjev dražji različici, v oblaku pa ima prek Googla Driva še 65GB prostora (15GB redno, preostanek pa zaradi nakupa aparata).

Ena izmed precej oglaševanih prednosti telefona Moto X je bila njegova barvitost s prilagodljivostjo. Zamenjati mu je bilo mogoče praktično vse, barvnih kombinacij pa je bilo več deset. Moto G je tu skromnejši, saj je mogoče zamenjati le zadnjo ploskev. Tudi drugod se telefonu pozna, da je namenjen plitvejšim žepom. Vgrajena kamera ima 'le' pet milijonov točk, zaslon pa je od velikega brata manjši za 0,2 palca. Zanimivo: ker imata enako ločljivost, ima Moto G finejšo sliko z več točkami na kvadratni palec.

Mimogrede, Moto X se ni prodajal, kot bi si Google oziroma Motorola želela. Prodali so le pol milijona telefonov, kar je 20-krat manj od priljubljenega in primerljivega Galaxyja S4. Moto G bo medtem tekmoval z Galaxyjem S3 Mini, HTC Desire X in Nokio Lumia 520. Videli bomo, kako dobro mu bo to uspelo.