Motorolin Moto X

Primož Resman

3. avg 2013 ob 18:09:59

Motorola je končno predstavila prvi mobilni telefon, ki je bil v celoti zasnovan pod Googlovim vodstvom. Moto X prinaša v svet mobilnih telefonov veliko svežine, saj gre verjetno za prvi mobilni telefon velikega proizvajalca, ki ga je mogoče sestaviti v toliko različnih kombinacij. To je možno zahvaljujoč sestavljanju v ZDA, saj je Motorola v Teksasu postavila veliko tovarno z nekaj tisoč zaposlenimi, kjer sestavljajo nove mobilne telefone (komponente, ki jih nato sestavijo v celoto v ZDA, vseeno izdeluje Flextronics v Aziji). Cilj je bil katerokoli izmed kombinacij kupcem v ZDA dostaviti v vsega petih dneh. In kombinacij je ogromno. Zadnja stranica je na voljo v 18 različicah, ki se med seboj razlikujejo v barvi in vzorčku, ki je natisnjen na plastiko. Sprednji del ohišja, ki obroblja zaslon, je na voljo v črni oz. beli barvi. Kombinacije še dodobra razširi kar 7 različnih barv, v kateri so na voljo gumbi na robu naprave (gumb za vklop in izklop ter gumba za glasnost) in obroč okrog leče fotoaparata ter še dodatno možnost 16 oz. 32 GB pomnilnika za uporabnikove podatke.

 Poleg obilice barvnih kombinacij bo Moto X nekoliko kasneje na voljo tudi z lesenimi zadnjimi ploščicami

Poleg obilice barvnih kombinacij bo Moto X nekoliko kasneje na voljo tudi z lesenimi zadnjimi ploščicami


Sestavljanje po želji je trenutno na voljo le za kupce telefonov, ki se bodo vezali pri ameriškemu operaterju AT&T, čeprav naj bi se ta ekskluziva končala že kmalu. Drugi ameriški operaterji bodo torej deležni vseh prednosti programa Moto X, a to ne velja za vse, ki se nahajamo zunaj meja ZDA in Kanade (kjer je ekskluzivno na voljo pri operaterju Rogers). Pri Motoroli so namreč objavili, da telefona ne nameravajo predstaviti niti v Veliki Britaniji, saj naj bi bila Evropa nekoliko kasneje deležna drugih mobilnih telefonov v sklopu nove znamke Moto X. Na detajle bo seveda treba še počakati.

Nov mobilnik je, omejeni dobavljivosti navkljub, zanimiv tudi z drugih vidikov, ne le z vidika svežega načina izdelovanja. Pri Motoroli so uporabili 4,7-palčni zaslon, ki je tipa AMOLED. Ne gre za Samsungov Super-AMOLED, temveč gre za neko drugi izvedenko, ki pa prinese običajno RGB razporeditev posameznih barvnih pik, ki sestavljajo en piksel (Samsungovi Super-AMOLED zasloni imajo kombinacijo RGBG, ki ne da vedno najboljših rezultatov). Odločitev za AMOLED je pravzaprav zelo logična, saj Moto X ves čas prikazuje uro in opozorila, npr. neodgovorjene klice ter neprebrana sporočila in elektronsko pošto, brez da bi bilo treba telefon zbuditi. V raziskavi med uporabniki so pri Motoroli dognali, da ljudje povprečno v enem dnevu mobilnik prižgemo kar 60-krat, samo da preverimo, če smo morda kaj zamudili oz. da vidimo, koliko je ura. Morda nekoliko razočara ločljivost, ki znaša le 1280 x 720 pik, a je spet za to dober razlog. Razlika med 720p in 1080p je resda precejšna, a je gostota pik pri zaslonu s 1280 x 720 pikami že praktično na meji, ki jo še zazna človeško oko (glede na običajno oddaljenost zaslona od obraza). Uporaba zaslona z ločljivostjo 1920 x 1080 pik bi samo povišala stroške, porabo baterije in zahtevala še zmogljivejši procesor in grafični čip. Vse troje bi dvignilo ceno, zahtevalo večjo baterijo oz. zmanjšalo avtonomijo, čemur so se želeli izogniti.


Moto X je pod črto cenovno nekoliko bolj ugoden mobilnik. Z aneksom je v ZDA na voljo za 200 (oz. 250 v primeru 32 GB različice) ameriških dolarjev (190 kanadskih v Kanadi), čeprav ga AT&T ceni na nenormalnih 600+ dolarjev v prosti prodaji. Podobno ceno ima brez vezave sicer tudi Nexus 4 pri T-Mobile, ki je z aneksom prav tako na voljo za 200 dolarjev, na Googlovi trgovini Play pa je na voljo za 300 oz. 350 dolarjev. Kolikšna bo cena za Moto X Play Edition, ki bo mimogrede na voljo v kratkem, še ni znano, a bi bila prav tako lahko od 300 dolarjev naprej.

Takšno mišljenje o ceni poleg nekoliko ugodnejšega zaslona podpira tudi procesor. Šlo naj bi za unikaten Motorolin čip, ki so ga poimenovali X8, a gre le za starejšega Qualcommovega Snapdragona S4 Pro, v katerem par jeder teče pri 1,7 GHz. Dodana sta še posebna procesorja, ki skrbita za zaznavanje glasovnih ukazov ter upravljanja s kretnjami ves čas, ko je telefon prižgan, tudi če je zaslon ugasnjen. Preostala štiri jedra, ki omogočijo ime X8, se skrivajo v grafičnem čipu Adreno 320, čeprav gre osemjedrnost tukaj na roke izključno marketingarjem. Delovnega pomnilnika ima 2 GB, senzor v fotoaparatu pa ima 10 milijonov točk, ki so relativno velike - merijo 1,4 μm (toliko so običajno merile pike na 8 Mpix senzorjih, moderni 13 Mpix senzorji pa imajo pike velikosti 1,1 μm). Baterija je kapacitete 2200 mAh, na povezljivostni fronti pa so pri Motoroli pokrili praktično vse, mobilna omrežja LTE, NFC, Bluetooth 4.0, WiFI vse do 802.11 ac, GPS, Miracast, itd. Poleg 16 oz. 32 GB prostora za podatke bodo uporabniki za 2 leti brezplačno dobili še 50 GB prostora na Google Drive.


Zanimivo je, da Motorola, ki je v lasti Googla, en teden po predstavitvi Androida 4.3 predstavlja nov mobilni telefon, na katerem teče Android 4.2.2. Res je, da je med različicama Androida minimalna razlika, obenem pa lahko poročamo, da na Moto X teče Android skorajda brez modifikacij. Teh je vseeno nekaj (tudi zahvaljujoč posameznim operaterjem), a so na prvi pogled dobrodošle. Omenjen je bil že ves čas prižgan del zaslona (kar omogoča uporaba AMOLED-a, saj se prižgejo le pike, ki morajo biti osvetljene), ki ga podpre nekoliko spremenjen zaslon za odklep - telefon je mogoče odkleniti, kot je običajno, oz. skočiti neposredno v aplikacijo, ki podaja neko novo opozorilo (npr. v aplikacijo za pošiljanje sporočil, če ima uporabnik neprebrano sporočilo SMS). Nekoliko je spremenjena aplikacija za fotografiranje, ki se bolj naslanja na kretnje. Motorolin poseben sistem procesorjev omogoča, da telefon ves čas spremlja svoje senzorje. Uporabnik bo telefon naučil prepoznavati njegov glas, nato pa bo potrebo reči le 'Okay Google Now' in mogoče bo glasovno iskanje prek Google Now, brez kakršnegakoli pritiska gumba. Telefon bo sam vedel, kdaj se uporabnik vozi z avtom in bo lahko preklopil v način uporabe, prilagojen za vožnjo. Kadarkoli, ne glede na aplikacijo, ki je v uporabi oz. če je telefon sploh prižgan, je mogoče s tresenjem (z vrtenjem zapestja) telefona zagnati aplikacijo za fotografiranje in hitro zajeti sliko.


Nekaj te funkcionalnosti sicer različica za Play Store zna izgubiti, kot smo videli z naborom Samsungovih aplikacij v primeru Galaxy S4 Play Edition ter npr. z Zoe na One Play Edition, a bo splošna izkušnja vseeno verjetno zelo podobna. Moto X bo tako v Severni Ameriki na voljo v ogromno različnih kombinacijah ohišja, bo cenovno ugoden in naj bi kljub vsemu dolgo deloval dobro in hitro, vsaj takšen je bil Motorolin namen med razvojem novega mobilnika. V prihodnosti bodo očitno sledile še druge naprave v sklopu Moto X, ki bodo tako cenejše (in manj zmogljive), kot tudi seveda dražje ter zmogljivejše od nedavno predstavljenega novinca.