Lenovo bo kupil Motorolo

Primož Resman

30. jan 2014 ob 18:41:05

Pri Googlu so avgusta 2011, komaj pol leta po razdelitvi Motorole na Motorolo Mobility in Motorolo Solutions, najavili, da bodo prevzeli prvo podjetje, odgovorno za mobilne telefone, kabelske modeme in televizijske sprejemnike. Slednje so praktično takoj, leta 2012 (prevzem se je zaključil šele maja 2012) prodali naprej, zdaj pa je na vrsto prišel še oddelek, ki izdeluje mobilne telefone. Pri Googlu so namreč ponoči objavili, da Motorolo prodajajo, kupil pa jo bo Lenovo za vsega 2,91 milijarde dolarjev. Pred dvema letoma, ko je bil prevzem zaključen, je Motorola Google stala 12,5 milijarde dolarjev.

Patenti seveda večinoma ostajajo v lasti Googla, Lenovo bo dobil le sveženj 2000 patentov ter dovoljenje za uporabo preostanka, prav tako pa njihova ostaja še ekipa Advanced Techonology and Projects, ki npr. razvija modularni mobilni telefon. Pričakovano bi bilo, da bodo ekipo integrirali v eksperimentalni oddelek Google X, kjer je nastal Google Glass, avtonomni avtomobil in drugi podobno ambiciozni projekti, a bo Motorolina eksperimentalna skupina pravzaprav združena z oddelkom, ki pri Googlu razvija Android. S svojim znanjem in sposobnostmi bodo najverjetneje sodelovali pri razvoju novih naprav iz družine Nexus.

Z Motorolo Lenovo želi predvsem na hitro vstopiti na severnoameriški trg ter obenem pridobiti močno znamko, na kateri bodo gradili. Podobno so že storili z nakupom IBM-ove družine ThinkPad (kar se je izkazalo za uspešno), ravno nedavno pa so od IBM-a prevzeli še oddelek, ki se ukvarja z bolj običajnimi, na procesorjih x86 baziranih strežnikih. Za Motorolo bodo sprva plačali 660 milijonov dolarjev v gotovini ter 750 milijonov dolarjev z lastnimi delnicami, preostale 1,5 milijarde pa v prihodnjih treh letih.