Prenovljeno in novo iz Motorole: Moto X, Moto G, Moto 360, Moto Hint

Matej Huš

6. sep 2014 ob 14:00:59

Motorola je v Berlinu predstavila štiri težko pričakovane novosti. Medtem ko pametna telefona Moto X in Moto G že poznamo in gre za prenovo, sta Moto 360 in Moto Hint novi pridobitvi. Začnimo z znanim.

Moto X je Motorolin najdražji pametni telefon, ki je dobil osveženo inačico. Prva sprememba, ki jo opazimo, je večji zaslon. Namesto 4,7-palčnega zaslona AMOLED je ta sedaj pol palca daljši, kar se ne sliši veliko, a precej spremeni občutek pri rokovanju s telefonom, zlasti v žepu. Ni presenetljivo, da je fizičnemu povečanju sledila tudi rast ločljivosti na 1080p. Dizajn celotne naprave je kljub povečanju in stanjšanju ostal večidel enak, le malo aluminija so dodali k anteni. Nova je tudi kamera, ki je v Moto X razočarala v primerjavi z napovedmi. Sedaj ima 13 milijonov točk, a privzeti slika z 9,7 milijoni v razmerju 16:9, zamerimo pa ji odsotnost optične stabilizacije slike. Ostale novosti so precej manj opazne, recimo malo premaknjeni gumbi in vhodi na telefonu ter prenovljene aplikacije. Novost Moto Actions uporablja štiri IR-senzorje na telefonu za prepoznavanje kretenj, tako da lahko klice zavračate kar z odmahom. Za nečimrne pa je tu še možnost prilagoditve zunanjega videza telefona. Cena: 500 dolarjev, ki jo je v ZDA mogoče znižati s programom staro za novo.

Moto G je najuspešnejši Motorolin telefon vseh časov, saj je za res nizko ceno ponudil ugodje zgornjega srednjega razreda. Tudi pod Googlovim okriljem so ostali zvesti tej filozofiji. Tudi prenovljen Moto G stane 180 dolarjev in nudi, kar je v prvi verziji umanjkalo. Drobovje ostaja nespremenjeno, torej procesor Snapdragon 400 in 1 GB pomnilnik. Dizajn je prav tako identičen, so pa povečali zaslon (s 4,5 palca na 5,0 palca) ob ohranitvi iste ločljivosti 720p. Dodali pa so zvočnike na sprednji strani, boljši kameri (8 MP zadaj, 2 MP spredaj) ter režo za microSD, ki smo jo pogrešali v prvi verziji telefona. Letošnja nadgradnja, ki je podpirala LTE, je imela microSD, nova verzija pa je spet brez LTE in microSD. Aplikacije so skoraj brez sprememb. Novi Moto G je torej logična nadgradnja prvega modela za isto ceno in z nekaj izpiljenimi malenkostmi. Če ste nameravali kupiti prvo verzijo, ni nobenega razloga, da ne bi vzeli raje druge inačice. V nasprotju z Moto X, ki ga bomo čakali še kak mesec, je novi Moto G že tu.

Novosti pa sta Moto 360 in Moto Hint. Moto 360 je pametna ura, ki ni videti preveč pametno, ampak ravno prav. To pomeni, da ima okrogel zaslon, tako da ne kriči že od daleč, čeprav je vseeno hitro jasno, da gre za elektronsko napravo. O diagonali okroglega zaslona je težko govoriti; njegov premer pa znaša pol drugi palec. Privzeta ločljivost znaša 320 x 290, kar je primerljivo s konkurenco (LG G Watch 280 x 280, Samsung Gear 2 320 x 320). Kako to, če pa je ura okrogla? Trideset točk odpade na račun senzorja za ambientalno osvetlitev. Celotne dimenzije ure so 4,6 cm v premeru in debelina 1,1 cm. V notranjosti pa tiktaka procesor Texas Instruments OMAP 3 s 512 MB pomnilnika in 4 GB prostora za shranjevanje podatkov. Vodoodpornost po certifikatu IP67 pomeni, da je naprava odporna na škropljenje, prhanje in podobno, ni pa ravno za potapljanje ali plavanje. Cena: 250 dolarjev za osnovno verzijo ter 300 dolarjev za kovinsko verzijo.

Moto Hint pa je ušesna slušalka
, ki se prek Bluetootha povezuje s telefonov. Ta 150 dolarjev vredna naprava omogoča brezžično in brezdotično uporabo telefona Moto X. Z njo lahko telefonirate, narekujete zapiske, krmilite telefon z glasovnimi ukazi itd. Z ostalimi telefoni je njeno sodelovanje omejeno na telefoniranje in uporabo glasovnih pomočnikov Google Now oziroma Siri.