Google bi preizkušal internet z brezpilotnih letal

Matej Huš

16. sep 2014 ob 21:33:16

Google si očitno želi osvojiti nebo, zato so na ameriško Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC) naslovili prošnjo za odobritev testiranja brezpilotnih letal, s katerimi bi lahko zagotavljali internetno povezavo na širšem območju pod njimi.

S tem se nadaljuje Googlov pohod nad nebo, ki so ga začel z nakupom podjetja Titan Aerospace in eksperimentiranjem z baloni. Satelitski internet je danes že realnost, internetna povezave prek balonov v zraku pa se zdi precej futuristična, a jo je Google že preizkušal. Nekje vmes so brezpilotna letala, zato ni presenetljivo, da želi Google v Novi Mehiki blizu Albuquerqueja preizkusiti, kako bi lahko internetno povezavo zagotavljal z njimi. Brezpilotna letala pa želi Google uporabljati tudi za dostavo paketov, podobno kot je to predlagal Amazon. Če pomislimo, da Google ponuja tudi klasični zemeljski internet prek optike, da preizkuša LTE in da investirajo v gradnjo svojih podmorskih kablov, vidimo, da je Google dejansko vse povsod okoli nas.

Na FCC je Google poslal zahtevek za odobritev testiranja brezpilotnih letal, ki ne bi omogočala le internetne povezljivosti področja pod njimi, temveč tudi pregled in analizo pokrajine, na primer za potrebe ocene okoljske škode pri razlitjih nafte, hurikanih ali deforestaciji. Letala imajo oddajnike za frekvenčno območje 910-927 MHz ter 2,400-2,414 GHz, kjer je dovoljena uporaba brez posebnih licenc (delno se prekriva s spodnjim delom Wi-Fi). Spodnje območje bo bržkone namenjeno povezavi med tlemi in letalom, zgornje pa v obratni smeri.

Zagotovo gre za nadgradnjo programa, ki ga izvaja podjetje Titan Aerospace, ki ga je Google kupil. Njihova letala delujejo na sončno energijo in lahko v zraku brez prekinitev ostanejo do pet let.