Google: v internetu z brezpilotnih letal na sončno energijo ni prihodnosti

Matej Huš

11. jan 2017 ob 21:32:57

Ko je Google pred poltretjim letom prevzel Titan Aerospace, so navdušeno opisovali možnosti, ki jih prinašajo brezpilotna letala, na čelu z zagotavljanjem dostopa do interneta. Čeprav je Google imel tudi komplementarni projekt uporabe višinskih balonov za zagotavljanje interneta, so z brezpilotnimi letali sledili konkurenci. Toda sedaj je jasno, da je Google nad brezpilotnimi letali obupal.

Oddelek, ki je leta 2014 v Google prispel iz Titan Aerospace, je Google že naslednje leto pridružil svoji diviziji X in ga priključil k Project X. Sedaj se bodo v celoti osredotočili na projekt Loon, ki se ukvarja z višinskimi baloni. Uradno so projekt Titan ukinili lani, točen datum pa ni znan. Večina zaposlenih je šla k projektoma Loon in Wing, nekatere pa so prerazporedili drugam v Googlu (oziroma Alphabetu, kot se holding uradno imenuje).

Projekt Wing se prav tako ukvarja z brezpilotnimi letali, ki kljub slovesu šefa za zdaj ostaja aktiven. Gre za povsem drugačen namen, saj Wing razvija brezpilotne letalnike za dostavo paketov, ki letajo nizko nad Zemljo in to kratek čas, medtem ko je Titan razvijal letala na sončni pogoj, ki bi na nebu vztrajala tedne.