Tudi Google po poti Amazona s troti

Matej Huš

30. avg 2014 ob 20:58:11

Google je predstavil projekt Wing, v okviru katerega razvijajo lahka brezpilotna zračna plovila (trote), s katerimi bo v prihodnosti mogoče dostavljati pakete. Ko je enako namero izrazil in nekaj prototipov lani pokazal Amazon, so bila mnenja deljena. Nekateri so v tem videli prihodnost, drugi zgolj spreten reklamni manever. A Googlova priključitev tekmi je jasen znak, da gre za res.

Google ima na področju samostojnih prevoznih sredstev že obilico izkušenj, saj so do registracije uspeli pripeljati samovozeče avtomobile. Vgrajevanje mehanizma za avtomatično vožnjo v komercialne avtomobila je bila le vmesna stopnja, saj je Google že razvil lastne avtonomne avtomobile. Narediti avtomobil brez volana ni noben tehnološki problem, ovire so predvsem zakonodaja.

Google je tu pridobil ogromno izkušenj, ki bodo zlata vredne pri razvoju trotov. Njihova ekipa Google X, ki se ukvarja z razvojem najbolj nenavadnih reči, za katere nikoli ni jasno, ali bodo končni izdelki sploh kdaj ugledali luč sveta, dela na projektu Wing že dve leti. Rezultat je že delujoč prototip.

Wing pa ne bo namenjen le hitri dostavi kupljenih izdelkov. Google razmišlja širše in ga želijo uporabiti tudi v postopku zaščite in reševanja, ko bi lahko na težko dostopna mesta odpeljal pomoč. Čeprav bo njegova nosilnost zgolj nekaj kilogramov, lahko veliko trotov v veliko poletih opravi ogromno delo. Trenutno tehta Googlov Wing 8,6 kilograma, naloži pa lahko še poldrugi kilogram. Poganjajo ga štirje električni propelerji (Amazon ima drugačno konstrukcijo, saj je oktokopter). Trenutno je domet še bolj majhen, a končni izdelek je tako ali tako še leta oddaljen. Tako s tehnične kot zakonodajne plati, saj v Evropi in ZDA trenutno komercialna brezpilotna letala še ne smejo leteti. To naj bi se spremenilo v naslednjih dveh letih. Tudi zato Wing za zdaj testirajo v Avstraliji.