Amazon bi dostavljal pakete kar s troti

Matej Huš

2. dec 2013 ob 18:21:23

Amazon je danes presenetil z najavo, da preizkušajo dostavo paketov s troti (brezpilotnimi letali). Lahke pakete, ki tehtajo manj kot 2,3 kilograma in kakršnih je velika večina, bi tako lahko dostavili že 30 minut po nakupu, zatrjuje Amazonov izvršni drektor Jeff Bezos.

Dostavo bodo izvajali troti, ki so jih spričo podobnosti helikopterjem poimenovali oktokopterji. Storitev se za zdaj imenuje Prime Air in bo nared v naslednjih štirih do petih letih, je dejal Bezos. Ne gre za znanstveno fantastiko, ki je odmaknjena v neko nedoločljivo prihodnost, dodaja, saj imajo prototipe že nared. Posamezen trot bi lahko naložil do 2,3 kilograma težak paket (to je pet funtov) in z njim poletel približno 16 kilometrov daleč. To tudi pojasnjuje, zakaj Amazon mrzlično gradi nove distribucijske centre po kontinentalnih ZDA. Na spletu so že objavili posnetek, kako bo vse skupaj videti.

Vseeno čaka Amazon še nekaj preprek, pri čemer vse ne bodo tehnološke. V ZDA je trenutno prepovedana raba brezpilotnih letal v civilne namene. Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdaja dovoljenja le policiji in vladnim službam, in sicer so jih lani okrog 1400. Zračni prostor naj bi za trote v ZDA odprli leta 2015, v Evropi pa leto pozneje - če bo seveda šlo vse po načrtu. Poskrbeti bo treba tudi za redundanco, od tega, da se paket ne bo izgubil, do tega, da ne bo komu pristal na glavi.

Spomnimo, da je Amazon pred tedni napovedal, da bodo v ZDA uvedli tudi nedeljsko dostavo nekaterih paketov. S tem bodo zadovoljili premožnejše in zahtevnejše kupce, hkrati pa bo svojo izgubo krpala ameriška pošta, ki posluje z minusom. Nova najava pa kaže, da je Amazon resno vzel idejo, da je treba dostaviti stvari takoj, ko si kupci to zaželijo - in seveda plačajo.