Tonga ostala brez žične povezave z internetom

Matej Huš

21. jan 2019 ob 19:31:00

Medtem ko smo pri nas navajeni, da imamo cel kup internetnih povezav in več podmorskih kablov med kontinenti, ki zagotavljajo redundanco, v majhnih otoških državah to ne drži. Majhna tihomorska država Tonga ima od leta 2013 internetno povezavo, saj so tedaj s financiranjem Svetovne banke in Azijske banke za razvoj položili podmorski kabel, ki jo povezuje s Fidžijem in od tam na regionalno podmorsko zanko Southern Cross Cable. V državi s 100.000 prebivalci pa se je včeraj ta podmorska povezava prekinila. Ker je to edina podatkovna žična povezava s svetom, je Tonga sedaj brez normalno delujočega interneta in mobilnih omrežij.

To pomeni, da se za vso povezljivost trenutno zanašajo na satelitski internet. Po pasu Ku lahko komunicirajo s satelitom, ki jim ga zagotavlja operater Kacific. Gre za povezavo v sili, ki seveda ne more nadomestiti vse izpadle kapacitete, a omogoča vsaj delno digitalno povezljivost. Kaj točno je narobe in kdaj bodo popravili 827 kilometrov dolg kabel med Tongo in Fidžijem, še ni znano. Kacific je sicer znan ponudnik satelitskega interneta, ki pokriva tihomorsko območje in tudi otoke, kjer klasičnih povezav sploh ni.

Letos bodo v tistih koncih položili in zagnali še kabel NEXT, ki bi po prvotnih načrtih moral obiskati tudi Tongo, a so se kasneje premislili in ga položili blizu Wallisa in Fortune. NEXT bo zagotovil dodatno povezljivost Fidžiju, Tokelavu in Kiribatom.