Windows 8.1 za kar 70 odstotkov cenejši

Matej Huš

23. feb 2014 ob 16:51:15

Prodaja Windows 8 in njegovega naslednika Windows 8.1 že od samega začetka nekoliko šepa in zaostaja tako za pričakovanji kakor tudi za rezultati Sedmice. Ker se po drugi strani tudi na področju majhnih prenosnih naprav krepi konkurenca v obliki chromebookov, androidnih talic in podobnega, je Microsoft ukrepal in izdatno pocenil Windows 8.1.

Kot piše Bloomberg, bodo ceno znižali za vse računalnike, ki stanejo manj kot 250 dolarjev. Drugih pogojev ni, torej ne glede velikosti, namembnosti ali hitrosti, pomembna je le cena. V tem primeru bo sestavljavca licenca za Windows 8.1 namesto dosedanjih 50 dolarjev stala le 15 dolarjev. (Pri tem je treba biti poudariti, da so zaradi različnih paketov ugodnosti že sedaj plačevali v povprečju 30 dolarjev za licenco.) Prav tako teh naprav ne bo treba poslati skozi postopek certificiranja, ki zagotovi strojno združljivost, niti ne bo treba, da imajo na dotik občutljive zaslone - vse to za hitrejši razvoj novih naprav.

Na ta način želi Microsoft pospešiti prodajo poceni mobilnih naprav z Windows 8.1 in si odščipniti čim večji kos 80 milijard dolarjev težke pogače na trgu tabličnih računalnikov ter preprečiti popolno dominacijo Androida. Trenutno je namreč njegov tržni delež osupljivih 95 odstotkov. Ne pozabimo tudi, da prodaja osebnih računalnikov pada. Boj bo trd.