Prodaja Windows 8 slabša od Sedmice

Matej Huš

14. feb 2014 ob 09:08:52

Microsoft je ponosno oznanil, da so prodali že 200 milijonov izvodov (oziroma licenc) Windows 8. Nazadnje so podatek o številu prodanih kopij javili lanskega maja, ko je bila ta številka 100 milijonov. Če upoštevamo, da je Windows 8 izšel oktobra 2012, so torej za prvih sto milijonov potrebovali dobrega pol leta (od tega je šlo v prvem mesecu kar 40 milijonov, v drugem pa 20 milijonov), za drugih sto pa približno devet mesecev. Za zdaj gre torej vse po načrtih, trdijo v Redmondu.

A če pogledamo, kako se je godilo predhodnikom, situacija ni tako rožnata. Windows 7 je izšel julija 2009, že v prvih 12 mesecih pa so prodali 240 milijonov izvodov tega sistema. Windows 8 je naprodaj že 15 mesecev, pa te številke še ni dosegel. V 15 mesecih je bil Windows 7 že pri številki 300 milijonov. Zanimivo je, da je Microsoft v prvih šestih mesecih po izidu prodal 100 milijonov Windows 7 in Windows 8, navdušenje za slednje pa je skopnelo šele kasneje. Razlogov je lahko več, Microsoft pa izpostavlja predvsem upad prodaje računalnikov in množičen prestop na mobilne naprave (telefoni, tablice ...), kjer sta Android in iOS resna konkurenta.

Visto bomo iz znanih razlogov preskočili. Kaj pa pregovorno predober Windows XP? Podatkov o tej prodaji javno skorajda ni. Vemo, da so v prvih dveh mesecih prodali 17 milijonov licenc, a teh številk ne moremo primerjati tako enostavno. Windows XP je izšel pred več kot desetletjem in tedaj je bilo na svetu manj računalnikov in tudi prodaja je bila nižja.

Microsoft med prodane licence šteje nove računalnike s prednaloženim Windows (OEM), prodane škatlaste verzije in nadgradnje, ne štejejo pa se skupinska licenciranja (volume licensing). Niso pa razkrili, ali Windows RT sodi v isti koš kot Windows 8 ali ne. O Windows 8.1 Update 1, ki bo nadgradil trenutno aktualen Windows 8.1, pa Tami Reller ni dejala nič. Počakati bomo morali do aprila.