Windows 8.1 je prispel

Primož Resman

18. okt 2013 ob 12:33:16

Microsoft je na svoji spletni trgovini z včerajšnjim dnem uporabnikom operacijskega sistema Windows 8 omogočil prenos paketa, ki operacijski sistem nadgradi na Windows 8.1. Nadgradnja je za uporabnike Windows 8 brezplačna, medtem ko bodo morali ostali, ki licence za lani predstavljeno verzijo Oken še nimajo, Windows 8.1 kupiti v škatli. To bodo lahko naredili že danes.

Novosti, ki jih prinaša osvežitev Microsoftovega namiznega in tabličnega operacijskega sistema, smo večinoma že omenjali. Vrača se gumb start, ki sicer ne odpre štartnega menija, kot vse do Windows 7, temveč štartni zaslon, ki ga poznamo že z Windows 8 in do katerega se je dostopalo s postavljanjem kazalca na spodnji levi vogal zaslona. Štartni zaslon bo po novem na ozadju imel isto sliko, kot namizje, medtem ko v Windows 8 Microsoft uporablja drugačne grafike, ter bo v Windows 8.1 obenem še bolj nastavljiv, kot v osmici. Nova je še možnost, da se računalnik zažene neposredno na namizje, mimo štartnega zaslona. V štartni zaslon vgrajeno iskanje je po novem še bolj funkcionalno, saj ne išče več le po vsebini diskov na računalniku, temveč z uporabo Binga išče tudi po spletu, po uporabnikovem oblaku (SkyDrive), po zbirki Xbox Music, itd., odvisno od naročnin uporabnika.

Izboljšana je večopravilnost, zdaj bo mogoče na istem zaslonu prikazovati do 4 aplikacije, katerih pogledi bodo lahko zasedali poljuben delež zaslona (Windows 8 omogoča le glavno aplikacijo z ozkim pasom za drugo aplikacijo), izboljšana je podpora uporabi več monitorjev, izboljšano je prilagajanje izrisa elementov ločljivosti in velikosti zaslona (beri: konkurenti Applove Retine bodo z Windows 8.1 končno postali uporabni tudi za tiste, ki nimajo sokoljega vida) in še mnogo novosti. Jedro operacijskega sistema se ni spremenilo, torej gonilniki in aplikacije delujejo na Windows 8 in 8.1, a 8.1 vseeno prinaša možnost nekaterih izboljšav. S tem v mislih so razvite že prve aplikacije, npr. Microsoftovi Xbox Music, Mail, Calendar, Facebook je že pripravil svojo uradno aplikacijo, še več pa jih bo nedvomno sledilo.

Pomembna novost Windows 8.1 je še, da operacijski sistem avtomatično in veliko bolj neopazno kriptira sistemsko particijo, kar je seveda velika varnostna prednost za uporabnike. Funkcijo sicer mora podpirati strojna oprema, a bo podpora verjetno iz leta v leto bolj obsežna. Teste svežega operacijskega sistema si lahko preberete na Ars Technici, The Verge in še marsikje drugje.