Zmagovalci leta 2013: Windows in Internet Explorer

Matej Huš

2. jan 2014 ob 20:32:19

Tako po izteku leta se spodobi pogledati, koliko odstotkov tržnega deleža so pridobili ali izgubili najpopularnejši operacijski sistemi in brskalniki. V prvi kategoriji že dlje časa vodi Microsoft in gre le za vprašanje hitrosti odmiranja starih verzij, pri brskalnikih pa je zgodba zelo zanimiva, saj je spet v vodstvu prav Microsoft.

V zadnjem letu je delež Windows ostal praktično nespremenjen, in sicer je z 91,6 odstotka padel na 90,7 odstotka. Nekoliko je pridobil Mac OS X, ki je dosegel 7,5 odstotka (na začetku 7,1 odstotka), medtem ko Linux vegetira okrog pol drugega odstotka. Procentualno mu je sicer uspela osupljiva 40-odstotna rast, a je še vedno pri skromnem 1,7 odstotku.

Razrez po verzijah je zanimivejši. Julija se je začela resnejša migracija z Windows XP, ki je leto začel pri 39 odstotkih in končal 10 odstotnih točk niže. Prebežnike so si razdelili Windows 7, ki je s skoraj polovičnim deležem absolutni zmagovalec, ter Windows 8 in Windows 8.1. Ni presenetljivo, da je po izidu Windows 8.1 tržni delež Windows 8 začel upadati, medtem ko je delež Windows 7 še vedno rasel. Na koncu je Windows 8.1, kamor so prestopali zlasti uporabniki Windows 8 pristal pri 3,6 odstotkah.

Med mobilnimi napravami, ki dostopajo do interneta, je še vedno prvi iOS (55 odstotkov), a izgublja. Skokovito pa raste delež Androida, ki je dodal 10 odstotnih točk in končal pri 35 odstotkih. Preostali svet (Java, Symbian, BlackBerry) se bori za zadnjo desetino.

In brskalniki? Padanje deleža Internet Explorerja se je ustavilo in celo obrnilo, tako da vztraja pri okoli 58 odstotkih. Firefox in Chrome sta sredi leti skoraj zamenjala mesti, a še vedno je prvi malenkost pred drugim (oba okrog 16-17 odstotkov). Safari vztraja pri šestih odstotkih, Opera in preostala druščina pa poskrbi za zaokrožitveno napako.