Prodaja osebnih računalnikov potonila

Matej Huš

4. dec 2013 ob 09:59:56

Padanje prodaje osebnih računalnikov se nadaljuje in ne kaže znakov ustavljanja, čeprav smo že aprila pisali o tedaj rekordnih padcih. Tako ugotavlja IDC s svežimi podatki, ki zajemajo prvih devet mesecev tega leta, od koder sklepajo o končnem rezultati in nekoliko smelo tudi, kaj se bo dogajalo do leta 2017. Napovedi niso rožnate.

Do konca leta naj bi se trg osebnih računalnikov skrčil za 10,1 odstotka, kar je več od predhodnih napovedi (-9,7 odstotka) in največji upad v zgodovini. Podobno naj bi se padanje nadaljevalo tudi prihodnje leto, ko skupni padec nekoliko manjši, med tremi in štirimi odstotki. Šele leta 2015 lahko pričakujemo počasno stabilizacijo trga, medtem ko visokih rasti ne pričakujejo več, saj se uporabniki čedalje bolj selijo na tablične računalnike, pametne telefone in druge mobilne naprave.

Za večino padca so odgovorni domači kupci, ki so pokupili za 15 odstotkov manj kot lani, medtem ko je v podjetjih upad le petodstoten. Razlogov je več, med pomembnejšimi pa so manjša stopnja rabe tabličnih računalnikov v poslovnem okolju, stabilnejše dolgoročno načrtovanje posodobitev in iztekajoča se podpora za Windows XP.

Razrez po geografskih območjih kaže, da se je prvikrat zgodilo, da slabi tudi prodaja v deželah v razvoju, in to še bolj kakor v razvitem svetu. Prvi naj bi letos kupili za 11 odstotkov manj računalnikov, razviti svet pa za osem odstotkov manj. Kam se torej selijo želje kupcev? Kolikor jih ni pohrustala kriza, v tablični svet. Na primer tablice z Windows: leta 2011 so jih prodali milijon, letos okrog 7,5 milijona, leta 2017 pa že slabih 40 milijonov, če bo šlo vse po načrtih.