Prodaja Windows 8 nekoliko slabša od Sedmice

Matej Huš

30. nov 2012 ob 21:10:22

Mesec dni po uradnem začetku prodaje Windows 8 (ki ga je mogoče prek drugih legalnih kanalov dobiti že od avgustovskega RTM-ja) lahko ocenimo, kako so uporabniki sprejeli nov operacijski sistem. Rezultati so pomembni, saj ima Windows 8 dva velika izziva. Prinaša precejšnjo spremembo v uporabniškem vmesniku (starega je s triki mogoče dobiti nazaj, a vendarle), poleg tega pa tekmuje z Windows 7, ki je resnično dober operacijski sistem, in ponekod celo z Windows XP. Prvi rezultati kažejo, da je prodaja solidna, a daleč od rekordnih številk in (tihih) Microsoftovih pričakovanj.

V prvem mesecu so prodali 40 milijonov licenc Windows 8. Natančne primerjave z Windows 7 nimamo, je pa Microsoft povedal, da so tedaj v prvih 10 tednih prodali 60 milijonov kopij. Po tem kazalniku bi smeli trditi, da Windows 7 plove bolje, a ne pozabimo, da je danes precej več računalnikov kot tedaj. Microsoft tudi ni povedal, koliko nakupov odpade na relativno poceni nadgradnje (40 dolarjev) in koliko na nakupe novih računalnikov s prednaloženim Windows 8 (70 dolarjev). Te številke pa ne pomenijo, da Windows 8 teče na 40 milijonih računalnikov, saj gredo številne prodaje na račun OEM-ov in velikih institucionalnih kupcev.

Spletne statistike dejansko kažejo, da gre Windows 8 slabše, kot je šlo Windows 7. V prvih štirih tednih je Osmica na internetu pridelala 1,31-odstotni tržni delež, je izmeril StatCounter, kar je precej manj od 5-odstotnega deleža Sedmica v enakem času. Oba sistema sta izšla oktobra, tako da sezona na rezultata ne more vplivati.