Apple obljublja konec zaposlovanja otrok

Mandi

27. jan 2013 ob 00:24:32

Serija razkritij in škandalov o obupnih pogojih dela, mizernih plačah ter redni zlorabi otroškega oz. študentskega dela pri ključnih dobaviteljih, zlasti tajvanskemu gigantu FoxConn, ki širom kitajske zaposluje debeli milijon delavcev, je lansko leto pošteno načela ugled Appla, ter najbrž (skupaj s polomijo od tožbe proti Samsungu) opazno sklestila privlačnost njihovih premijskih izdelkov.

Apple se seveda že brani. Lani so denimo najavili, da del proizvodnje imacov selijo nazaj v ZDA, kar je bilo lepo sprejeto, vsaj dokler niso analitiki ugotovili, da selijo zgolj sestavljanje in še to zgolj zato, ker se jim zavoljo višjih plač in dragega transporta tega več ne splača delati na Kitajskem.

Obenem sporočajo, da so lansko leto opravili kar 393 internih pregledov pri svojih kitajskih dobaviteljih, to je za 72% več kot leto prej. Istočasno so dovolili tudi nekatere zunanje preglede, npr. s strani FLA (fair labour association), kar je še bolje, a ne popolno, ker so njeni financerji prav največji naročniki pri kitajskih dobaviteljih. Jeff Williams, njihov direktor proizvodnje, pravi, da jih zanima predvsem dvoje - omejitev delovnega tedna na največ 60 ur (še vedno več kot 8 ur na dan, tudi vikend), ter izkoreninjenje rabe otrok v proizvodnji.

Glede slednjega naj bi že naredili prve konkretne reze. Potem, ko so pri enem od (manjših) dobaviteljev odkrili 74 zaposlenih otrok, so z njim prekinili sodelovanje. A to je le vrh ledene gore. V svoji globoki dobavni verigi naj bi bilo takih podjetij vsaj 100, dodaten problem pa predstavljajo zaposlovalne agencije, ki redoma ponarejajo papirovje od mladoletnih oseb, zato da lahko zagotovijo dovolj ponudbe delavcev za vse dobavitelje. Osip je zaradi strogih pogojev dela in vedno večje stopnje organiziranosti namreč precejšen.

Težko je reči, koliko tega so iskreni nameni in koliko zgolj poskus izboljšanja javne podobe. V vsakem primeru je treba upoštevati, da Apple s svojimi izdelki še vedno izjemno dobro služi, tako da jih maneverskega prostora ne manjka. Po drugi strani pa njihova konkurenca počne povsem isto, oz. si vsaj želi, da bi lahko.