Apple bo selil del proizvodnje iz Kitajske nazaj v ZDA

Matej Huš

6. dec 2012 ob 22:43:39

Kakor se je svetovna proizvodnja zavoljo nizkih stroškov pred leti masovno selila na Kitajsko, se trend sedaj obrača. Standard kitajskih delavcev raste, pojavljajo se zahteve po spoštovanju delovne zakonodaje in dostojnejšem plačilu, kar vse dviguje stroške dela. In prav to je edina prednost, ki jo poleg masovnosti kitajska proizvodnja lahko ponudi. Ko smo pred mesecem dni pisali o govoricah, da se največji kitajski proizvajalec strojne opreme Foxconn razgleduje po širitvi v ZDA, je bil marsikdo nejeveren. Izkazalo se je, da upravičeno, saj Foxconn resda ne gre v ZDA, a se vseeno razgleduje po Aziji in Južni Ameriki, kje bi lahko postavili še kak obrat.

Podobno pa tudi ameriška podjetja počasi ugotavljajo, da bi se izplačalo kak del proizvodnega procesa vrniti nazaj v ZDA. Apple je že en tak primer. Po ZDA nekaj tednov krožijo imaci, ki imajo napis Sestavljeno v ZDA (Assembled in USA). To sicer ne pomeni, da jih v ZDA proizvajajo, ampak da jih v ZDA sestavijo iz tujih delov tako, da izdelek doživi bistveno spremembo funkcionalnosti. Potem so se v ZDA nekaj tednov šli igro, v kateri so lovili in računali, od kod neki ti izdelki v ZDA izvirajo. Pridih detektivskega dela je dodajala negotovost, saj v škatlah ni bilo mogoče razlikovati med enakimi imaci, ki so bili sestavljeni na Kitajskem in tistimi iz ZDA. Izkazalo se je, da jih sestavljajo v kalifornijskem Fremontu, kjer je imel Apple proizvodni obrat, dokler ga niso leta 1993 preselili v Elk Grove (in potem leta 2004 v celoti na Kitajsko).

Vse skupaj bi ostalo na nivoju špekulacij, če ne bi bil izvršni direktor Tim Cook dal intervjuja za Bloomberg. V njem je med drugim povedal tudi, da bo Apple prihodnje leto resnično del proizvodnje iphonov in ipadov preselil v ZDA. Vložili naj bi več kot 100 milijonov dolarjev. Ob tem je Cook poudaril, da ne bo šlo zgolj za sestavljanje, ampak za resnično del proizvodnje, ki pa je Apple ne bo opravljal sam, ampak ameriški podizvajalci. To seveda še zdaleč ni edina tema, o kateri je šlo intervjuju, je pa eden izmed največjih poudarkov. Vsekakor se ga izplača prebrati.