Trumpove carine ujezile ameriško združenje polprevodnikov

Dare Hriberšek

16. jun 2018 ob 16:00:01

Ameriška administracija namerava 6. julija pričeti s pobiranjem carin na nekatere vrste uvoženega blaga, s čimer se je že zapletla v celo vrsto bilateralnih sporov, denimo z EU, Mehiko in Kanado, pa seveda s Kitajsko. 25 odstotne carine bodo namreč uvedene tudi na polprevodnike in povezane izdelke, katerih vrednost letnega uvoza v ZDA ocenjujejo na 16 milijard dolarjev.

A ameriško združenje Semiconductor Industry Association (SIA) je opozorilo, da gre za v veliki meri pljunek v lastno skodelo, saj bo večina tako ocarinjenih izdelkov pravzaprav ameriškega porekla. Na Kitajsko so jih namreč izvozili zaradi nižje cene delovne sile, ki te produkte zgolj sestavi, stestira in zapakirane pošlje nazaj čez Pacifik. Strošek carin bodo torej v veliki meri nosili ameriški proizvajalci čipov in elektronskih naprav, med njimi pa tudi Intel, Micron in Texas Instruments.

Predstavniki ameriških proizvajalcev se strinjajo, da je kitajsko nespoštovanje intelektualnih pravic, s katerim skušajo nadoknaditi zaostanke v tehnološkem razvoju, resen problem. Slednje namreč predstavlja ključni razlog za uvedbo carin. A po drugi strani so prav taka podjetja pogosto partnerji ameriških družb pri razvoju najsodobnejših izdelkov. Tak primer je denimo Foxconn, ki doma pospešeno razvija domače tehnologije za kitajski trg. Obenem pa sestavlja Applove iPhone in vlaga v lastne proizvodne kapacitete v ZDA, kot je denimo tovarna zaslonov s tekočimi kristali v Wisconsinu.