Robotizacija Foxconna počasneje kot sprva načrtovano

Mandi

27. jun 2013 ob 18:16:47

Foxconn je lani jeseni najavil ambiciozen načrt zamenjave 1 milijona delavcev (od 1.23 mio skupno zaposlenih) z roboti v naslednjih treh letih, s čimer naj bi se izognili tečnemu trendu dvigovanja plač na Kitajskem (trenutno 212€ za polni delovni čas + obilico nadur). Prehod naj bi bil postopen, z do 30.000 roboti še lani in več sto tisoči letos. Ker se je potem izvedba malo zavlekla, je izvršni direktor Terry Gou na nedavni skupščini delničarjev predstavil načrte za prihodnost.

Na milijon robotov še vedno ciljajo, vendar bo to bolj "srednjeročni" oz. "dolgoročni cilj". Njihov razvojni oddelek, ki na tem dela že tri leta, robotov namreč še ni uspel spraviti do te stopnje, da bi obvladali vsa finomehanska dela, potrebna za sestavljanje mobilnih telefonov in druge manjše potrošniške elektronike. Za zdaj jih imajo zgolj 20.000 robotov in opravljajo bolj groba dela, finiširanje pa še vedno pade na človeške delavce.

In teh pravzaprav zaposlujejo še več. Foxconn želi dodati še tretjo tovarno v ZDA (dve sta že v Indianapolisu in Houstonu; tam sestavljajo iMace in drugo "težjo" robo), še več pa bi jih radi postavili v Indoneziji, ki je 240 milijonski trg z visoko rastjo povpraševanja po mobilni elektroniki, hkrati pa so plače tam še vedno precej nižje kot na Kitajskem (hehe). Veliko seveda stavijo tudi na domači trg, kjer mislijo prodajati lastne telefone z - zanimivo - Firefox OS-om. Ravno te dni iščejo do 3000 HTML5 razvijalcev, ki bi jim priskrbeli potrebne aplikacije. Obenem pri kitajski vladi obilno lobirajo zoper svoje manjše konkurente, saj "lahko trenutno na Kitajskem skoraj vsak sestavlja elektroniko", kar "tudi ne more biti prav".