Apple z rekordnim dobičkom, delnice padle kot kamen

Matej Huš

24. jan 2013 ob 16:15:09

Apple je danes objavil težko pričakovane poslovne rezultate za prvo četrtletje v fiskalnem letu 2013, ki je v Applu trajalo do 29. decembra 2012. V tem času so ustvarili rekordnih 54,5 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje in prav tako rekordnih 13,1 milijarde dolarjev dobička. Investitorji so bili nad rezultati tako razočarani, da so delnice Appla danes izgubile več kot 11 odstotkov vrednosti. Od lanskega vrha so izgubile že več kot tretjino. Ne razumete? Berite dalje.

Investitorji so bili doslej od Appla navajeni, da je napovedi analitikov z lahkoto presegal in nizal rekordne dobičke, ki so bili večji celo od rekordnih napovedi. V zadnjem kvartalu pa so pridelali le rekord, ki so ga bili pričakovali. Tako so prodali 48 milijonov iphonov (po pričakovanjih, lani 37 milijonov), 23 milijonov ipadov (pol milijona enot več od pričakovanj, lani 15 milijonov), štiri milijone macov (milijon manj od pričakovanj, lani pet milijonov) in 13 milijonov ipodov (lani 15 milijonov). S tem so resda ustvarili rekordne prihodke, a so bili ti za milijardo dolarjev nižji od napovedi analitikov.

Prihodki so tako v primerjavi z lanskim prvim četrtletjem zrasli za 18 odstotkov, dobiček pa za vsega 0,3 odstotka (a je še vedno rekorden!). To seveda pomeni, da je bruto marža padla na 38,6 odstotka, kar je že četrti zaporedni padec. Čisti dobiček na delnico je znašal 13,81 dolarjev, zato bo Apple 14. februarja izplačal 2,65 dolarja četrtletnih dividend. Presečni datum je 11. februar.

Kaj sledi? Apple za drugo četrtletje načrtuje 41-43 milijard dolarjev prihodkov (jasno, saj ne gre več za praznično četrtletje), nadaljnje padanje bruto marže na 37,5-38,5 odstotka, kar je tudi posledica hude konkurence in širitve prodaje v diskontni Wall-Mart. Analitiki ocenjujejo celo napovedi napovedi. Pred današnjo objavo načrtov za drugi kvartal, so ocenjevali, da bo cilj pri 46 milijardah dolarjev. To je dodaten razlog za padanje delnice.

Kaj vse skupaj pomeni? Nič pretresljivega. Borzna vrednost od nekdaj odraža pričakovane prihodnje vrednosti in te so pri Applu neupravičeno poletele v nebo. Gre za odlično podjetje, a pričakovati nemogoče je pač nesmiselno. Navadno smo zadovoljni, če podjetja nizajo rekordne dobičke, pri Applu pa je zanos šel tako daleč, da so začeli pričakovati tudi redno preseganje napovedi. To enostavno ni mogoče. Do lanskega leta Apple sploh ni izplačeval dividend, pa je bila delnica že takrat nesramno draga. Danes je z rekodnih 700 dolarjev v septembru padla na okoli 460 dolarjev, kar je že precej bolj sprejemljivo.

Ima pa Apple vseeno en velik problem. Kakorkoli neverjetno se sliši, ima Apple preveč denarja. Njihove denarne rezerve trenutno znašajo več kot 137 milijard dolarjev. To je ogromno denarja tudi za ameriške razmere in Apple ne ve, kam bi s tem denarjem.