Foxconn bi se širil v ZDA

Matej Huš

9. nov 2012 ob 13:14:14

Kitajski Foxconn je največji proizvajalec elektronike na svetu, ki zaposluje blizu milijona ljudi. V njegovih obratih se sestavljajo iphoni, galaxyji in vrsta drugih naprav, katerih proizvodnjo zahodne multinacionalke oddajo Foxconnu. V zadnjem času je Foxconn deležen precejšnje publicitete, saj so delovni pogoji v podjetju zelo slabi, pojavljajo se očitki o izkoriščanju, delavci pa so že večkrat stavkali. Kljub temu se v Foxconnu počasi dvigujejo plače in izboljšujejo pogoji za delo, kar počasi načenja glavno prednost, ki jo ima Foxconn na Kitajskem - armado poceni delavcev, ki za nizko plačilo sestavljajo elektroniko.

Zato je precej presenetljiva novica, da Foxconn resno razmišlja o selitvi dela proizvodnje iz Kitajske v ZDA. Ogledovali naj bi si Detroit in Los Angeles, ki sta trenutna kandidata za postavitev obratov. Prav tako je Foxconnov direktor Terry Guo razkril prihajajoč program usposabljanja ameriških inženirjev. Študentje inženirskih ved iz ZDA bodo dobili možnost pripotovati na Kitajsko ali Tajvan in sodelovati pri dizajniranju izdelkov in v proizvodnem procesu ter se naučiti kitajsko. Trenutno se o tem pogajajo z MIT-om.

Proizvodnja v ZDA bo vseeno morala biti precej drugačna kakor na Kitajskem, kjer je avtomatizacije malo, glavnina dela pa sloni na ročnem sestavljanju izdelkov in tisočih podplačanih delavcev. V ZDA je standard višji, zato bo tam potrebna večja optimizacija in avtomatizacija. Foxconn bo zato v ZDA bržkone proizvajal LCD-televizorje, kjer je stopnja robotizacije precej višja. Krožijo govorice, da naj bi šlo za Applove TV-enote, ki naj bi jih Apple izdal kmalu. Tako imenovani iTV bi bil po dolgih letih prvi Applov izdelek, ki bi bil dejansko izdelan v ZDA.

Foxconn seveda ni omejen le ne Kitajsko, čeprav se zaradi nesorazmernega obsega poročanja o tamkajšnjih tovarnah mogoče tako zdi. Prav tako imajo osem tovarn v Braziliji in v Sao Paulu že gradijo novo. V Indoneziji pa naj bi v naslednjem desetletju investirali 10 milijard dolarjev v gradnjo novih tovarn. Mar to pomeni, da Kitajska postaja predraga?