Protesti v Foxconnu vplivajo na proizvodnjo elektronike

Matej Huš

27. nov 2022 ob 20:47:31

Na Kitajskem smo redko priče množičnim protestom proti oblastem, kakršni v zadnjih dneh potekajo v več mestih zaradi kovidnih ukrepov. To pot so se protesti prelili tudi v Foxconn, ki je največji pogodbeni proizvajalec elektronike na svetu in najpomembnejši Appov dobavitelj. Protesti so nasilni, saj v Foxconnu tudi uničujejo nadzorne kamere, razbijajo okna in podobno.

Proteste v Foxconnu je vzpodbudil načrt podjetja, da bi dogovorjene bonuse zaposlenim izplačali z zamudo. Foxconn ima težave z iskanjem delovne sile, zato je ponudil bonuse v višini 3000 juanov za novozaposlene v prvem mesecu in še 3000 juanov po dveh mesecih. Toda minuli teden je Foxconn delavcem sporočil, da bodo prvi bonus dobili šele marca, drugega pa maja. Prav tako je Foxconn izplačal bistveno prenizke plače glede na pogodbe, za kar so se zaposlenim
že opravičili.

A vseeno so izbruhnili nasilni protesti, ki jih je Foxconn neuspešno poizkusil zatreti. Poleg sile so uporabili tudi korenček. Protestnikom so ponudili plačilo 8000 juanov, če dajo odpoved, in še 2000 juanov, če se vkrcajo na avtobuse, ki jih bodo odpeljali s kampusa. Podjetje tudi zagotavlja, da bodo vse plače in dogovorjeni bonusi izplačani v skladu z dogovorom. Številni zaposleni so Foxconnovo ponudbo sprejeli.

Največje težave ima zaradi protestov Apple. Povpraševanje po iPhonov je bilo na črni petek zelo visoko, težave s proizvodnjo v Foxconnu pa se utegnejo odraziti pred božičem, ko lahko zalog začne zmanjkovati. Že sedaj so zaloge precej nizke, saj je proizvodnja upadla za 10 odstotkov. Ne gre le za proteste, temveč tudi proticovidne ukrepe, ki so na Kitajskem še vedno zelo strogi.