Zakaj se polovica iPhonov proizvede v Žengžouju

Matej Huš

1. jan 2017 ob 18:02:09

Apple je bil med poznejšimi ameriškimi podjetji, ki so svojo proizvodnjo preselile na Kitajsko. Ko so Dell, Compaq in HP že sredi 80. let prejšnjega stoletja postavljali proizvodne obrate na Kitajskem, je Apple zagovarjal tovarne v Koloradu, Kaliforniji in Teksasu. Šele deset let pozneje se je Apple konkretneje ozrl na Kitajsko, kjer je podjetje Foxconn njegov največji proizvodni partner. Danes je Apple največja stranka največjega svetovnega proizvajalca strojne opreme Foxconn. V tovarni v mestu Žengžou lahko dnevno proizvedejo pol milijona iPhonov, zaradi česar lokalni prebivalci mesto poimenujejo kar iPhone City.

Toda Foxconn in Apple si Žengžouja nista izbral naključno, temveč gre za posledico dobro premišljenih gospodarskih vzpodbud, ki so jih Foxconnu dale lokalne oblasti. Na podlagi pričevanj, intervjujev in dokumentov, ki so jih pridobili v The New York Timesu, so pripravili obširen članek o tej temi, ki se ga splača prebrati.

V preteklosti so bili na Zahodu često kritični do pomoči, ki jo Kitajska daje svojim podjetjem. Tudi Foxconn je sicer kitajsko-tajvansko podjetje, a ima koristi od zelo ugodne obravnave in ugodnosti tudi Apple. Za Foxconn so lokalne oblasti delno financirale gradnjo 600 milijonov dolarjev vredne tovarne, porabile milijardo dolarjev za gradnjo stanovanj za zaposlene, še vedno subvencionirajo električno energijo, zgradile elektroenergetsko infrastrukturo in plinovode, podjetje oprostile davkov na dobiček in davka na dodano vrednost za pet let, priskrbele ugodno 250-milijonsko posojilo, Foxconnu znižale plačilo obveznih socialnih prispevkov za 100 milijonov dolarjev letno, sofinancirajo stroške transporta in so prenovile letališče v bližini mesta. Lokalne oblasti tudi skrbijo za iskanje novih zaposlenih in njihovo usposabljanje, prav tako pa Foxconnu plačajo za vsako zaposlitev. Skratka, paket javne pomoči Foxconnu za proizvodnjo iPhonov prav v Žengžouju je težak več milijard dolarjev.

Apple pravi, da ni seznanjen z dogovori, ki jih ima njihov pogodbeni partner s kitajskimi oblasti. Foxconn pa pravi, da gre za običajne pomoči, ki so jih deležna po vsem svetu. Zanimiv članek kaže, da so davčni odpustki in drugi bonbončki za podjetja nekaj vsakdanjega povsod po svetu. Donald Trump se je sicer jezil nad ameriškimi podjetji, ki imajo proizvodnjo na Kitajskem, a vrnitev v ZDA je malo verjetna. Takih ugodnosti namreč v ZDA podjetja bržkone bi bila deležna.