Zakaj Apple proizvaja iPhone na Kitajskem

Matej Huš

28. jan 2019 ob 20:27:57

Enostavno bi bilo trditi, da se stvari na Kitajskem proizvajajo, ker se zaradi nižjih cen tam pač bolj splačajo. To je gotovo eden izmed razlogov, a še zdaleč ni edini ali najpomembnejši. The New York Times razkriva zanimivo zgodbo o vijakih, ki pojasnjuje, da je razlogov še bistveno več. Spomnimo, da je leta 2012 Applov izvršni direktor Tim Cook napovedal, da bodo nekateri Maci kmalu sestavljeni v ZDA. Do danes se to še ni zgodilo.

Ne gre le ali sploh za ceno delovne sile. Ta je na Kitajskem nedvomno cenejša. V mestu Žengžou (Zhengzhou) na severu države, kjer stoji največji proizvodni obrat za iPhone, je minimalna plača 2,1 dolarja na uro. Apple delavce, ki sestavljajo telefone, plačuje bolje, a še vedno le 3,15 dolarja na uro. V Sloveniji je minimalna plača približno pet evrov na uro (bruto), v ZDA pa 7,25 dolarjev na uro (v številnih zveznih državah pa še več). Drugi del enačba pa je obseg.

Ko je Apple začel enega izmed svojih modelov Mac proizvajati v Teksasu, je potreboval posebne vijake. Pravzaprav je potreboval veliko posebnih vijakov, ki ji enostavno ni mogel dobiti v zadostnih količinah. Odvisen je bil od proizvodnega obrata z 20 zaposlenimi, ki je zmoglo dnevno izdelati 1000 vijakov. Da so lahko na koncu računalnike proizvajali v zadostnih količinah, so morali vijake naročiti iz Kitajske. Nobena država razen Kitajske nima kombinacije velikosti, znanj, infrastrukture in nizkih cen, ki jih Apple potrebuje za uspešnost svojega poslovnega modela. Apple potrebuje ogromne količine specializiranih delov. Na Kitajskem jih lahko dobi. V ZDA tovarn z ustreznimi stroji preprosto ni, ker se je proizvodnja preselila na Kitajskem, zato ni nihče vlagal v nove stroje. Ni se splačalo.

Ker se odnosi med ZDA in Kitajsko nekoliko krhajo in prihajajo carine, se Apple razgleduje po drugih državah. Viri blizu podjetja pravijo, da sta potencialna kandidata za vsaj del proizvodnje Indija in Vietnam, medtem ko celotne proizvodnje še lep čas ne bo mogoče seliti. Ko je Tim Cook povedal predlani, bi lahko v ZDA z inženirji, ki imajo ustrezno znanje za načrtovanje Applove proizvodnje, napolnili kakšno sobo. Na Kitajskem jih je za cel nogometni stadion.

Prav zaradi tega zadnja faza proizvodnje, to je sestavljanje, poteka na Kitajskem. Steklo Corning, laserje za prepoznavanje obraza ali čitalnike prstnih odtisov že izdelajo drugje, a najintenzivnejši del je vse skupaj sestaviti. Ko gre za roke, je mogoče na Kitajskem sredi noč na delo poslati sto tisoč delavcev, če je to potrebno (Foxconn zaposluje več kot milijon ljudi). Na Zahodu to preprosto ne gre.

Apple še vedno del svojih Mac Projev sestavlja v Austinu v Teksasu, a velika večina proizvodnje bo ostala na Kitajskem. Apple seveda nudi tudi precej delovnih mest v ZDA, s čimer so se posebej pohvalili ravno istočasno ob izidu članka v NYT.