Jabolčni razmišljajo o prehodu z Intela na ARM

Mandi

6. nov 2012 ob 10:08:56

Bloomberg že drugič v dobrem mesecu dni piše, da se Apple počasi pripravlja na prehod z Intela na povsem lastne ARM čipe, to seveda za svojo linijo prenosnikov in namiznih računalnikov. Sodeč po izpovedih insajderjev, ki seveda želijo ostati anonimni, naj bi se prehod zgodil v štirih do petih letih, po tem, ko pride naslednja različica operacijskega sistema OS XI, oz. "iOS X".

Zanimivo, Apple je k Intelu prestopil pred malo več kot 7 leti, po tem ko so preveč časa v popolni tajnosti čarali x86 različico OS X. Po začetnem navdušenju se je Intel nadejal tudi pogodbe za izdelavo mobilnih čipov, vendar brez sreče. Apple je namesto tega stavil na britanski ARM, pohopsal več ključnih inženirjev iz konkurenčnih podjetij, potem pa še dva proizvajalca čipov - teksaški Intrinsity (2010) oz. floridski AuthenTec. Govorilo se je celo o nakupu ARM-a samega, oz. največjega svetovnega proizvajalca čipov, tajvanskega TSMC, vendar sta oba posla na koncu propadla. Kljub temu Apple ostaja izjemno močan igralec na trgu mobilnih čipov, saj pokupijo kar 1/10 svetovne proizvodnje, v vsaki naslednji verziji njihovih A4/5/6 SoC čipov pa je več in več njihovega lastnega znanja (in denimo manj Samsungovega).

Premik k ARM-u postaja vedno bolj realen z rastočo močjo mobilnih čipov. Apple bo tako sčasoma lahko ponudil enotno izkušnjo med mobilnimi in namiznimi napravami - točno to, kar si zdaj prizadeva narediti Microsoft z novimi Okni in tablicami - vendar seveda po Applovo, torej dodelano, metodično in dobro sprejeto. Nova usmeritev se lepo prilega tudi novi kadrovski strukturi po nedavnem izbrcu šefa mobilnega OS-a, Scotta Forstalla. Forstall je kot oče iOS-a videl prihodnost v dveh ločenih OS-ih, njegovi naslednjiki Bom Mansfield ("Technology"), Craig Federighi ("Software") in Jony Ive ("Design") pa naj bi bili bistveno bolj odprti zlivanju iOS-a in OS X-a v enolično izkušnjo.

Intel se pasti bržkone zaveda. Lani jeseni so tako najavili "Ultrabooke", linijo tankih prenosnikov z bogatim naborom Intelovih komponent, in ceno, primerljivo Macbookom. Trg se nanje ni odvzal najbolj pozitivno - pravzaprav so vsi pričakovali nižanje cen v el-cheapo rang med 600 in 700 dolarji na enoto. Tam seveda ni prostora za sladke marže v stilu Appla, ki jih je tudi že davno prehitel v tržni kapitalizaciji in zdaj velja za najbolj vredno podjetje na svetu. No, vsaj za nekaj let bodo posel z Jabolčnimi še imeli.