Apple zapušča glavni dizajner

Dare Hriberšek

28. jun 2019 ob 16:26:09

Jonathan Ive, imenovan tudi Jony, je v podjetju delal vse od leta 1992, kjer je že kmalu postal vodja oddelka za oblikovanje. Bil je tesen sodelavec pokojnega Steva Jobsa, ko se je ta leta 1997 vrnil v tedaj hirajoče podjetje, sta skupaj zasnovala iMaca, ki je leto pozneje Apple vrnil na pota slave.

Ive je brez dvoma eden najboljših industrijskih oblikovalcev na svetu. Kar nenazadnje dokazujejo Maci, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch in drugi legendarno prepoznavni izdelki, ki so prišli izpod rok njegove ekipe. Prav tako je sodeloval pri prenovi programske opreme, denimo iOSa 7 leta 2013 in nekoliko pozneje tudi macOSa, imel je glavno besedo pri gradnji Applovega kampusa in videzu njihovih trgovin.

Poslovno pot namerava nadaljevati z ustanovitvijo oblikovalskega podjetja LoveFrom, kjer se mu bo pridružil Marc Newson, še eno znano ime industrijskega dizajna, ki je zadnja štiri leta prav tako delal za Apple. Oba sta že napovedala, da bo Apple njuna privilegirana stranka, saj nameravajo v bodoče sodelovati na številnih projektih.

Applovo oblikovanje bo poslej vodil Jeff Williams, sicer Chief Operating Officer, ki pa je že doslej imel določene zadolžitve, povezane s tem področjem, med drugim je sodeloval pri nastanku Apple Watch.