Intel in Apple predstavila Thunderbolt

Matej Huš

25. feb 2011 ob 06:32:32

Nekdaj pod kodnim imenom znana tehnologija Light Peak je svoje utelešenje dočakala z imenom Thunderbolt. V sodelovanju z Applom razviti standard za povezovanje naprav, ki kani nadomestiti FireWire, USB in ostale podobne priključke, je premierno predstavljen v novih prenosnikih Apple MacBook Pro.

Thunderbolt zmore 10 gigabitov na sekundo, če ga uporabljamo na bakrenih vodnikih, kar je 20-krat hitreje od USB 2.0, 12-krat hitreje od FireWire 800 in dvakrat hitreje od USB 3.0. Intel trdi, da je to tudi uporabna hitrost in ne zgolj teoretični maksimum, ki mu v realnosti ne bi prišli niti blizu.

Električni kabli so lahko dolgi največ tri metre, kar je podobna omejitev kot pri konkurenčnih tehnologijah. Prek optične povezave bo moč dosegati višje hitrosti na daljših vodnikih, a za zdaj je vgrajeni Thunderbolt le električni. Optika sledi kasneje. Prek tega Thunderbolta lahko, podobno kot prek USB, naprave prejmejo tudi do 10 W električne energije za delovanje. Uporabljeni so priključki Mini DisplayPort, ki jih je razvil Apple. Podprta sta protokola tako DisplayPort kot PCI Express, za katera so gonilniki že vgrajeni v moderne operacijske sisteme. Na pogosta vprašanja o Thunderboltu so odgovorili na Cnetu.