Kadrovski tsunami v Applu odnesel šefa mobilne programske opreme

Matej Huš

31. okt 2012 ob 14:07:23

Applov izvršni direktor Tim Cook je sporočil, da Apple prisilno zapuščata Scott Forstall, vodja oddelka za programsko opremo za mobilne naprave, in John Browett, vodja prodaje. Morda se ne sliši pomembno, a gre za največji kadrovski tsunami v Applu vse od leta 1997, ko se je Steve Jobs v pravem puču s podporo upravnega odbora zavihtel nazaj na vrh podjetja in izrinil Gila Amelia.

Izjava za javnost se bere zelo polikano. Da bi povečali sodelovanje med oddelki strojne opreme, programske opreme in storitev, bodo obstoječi direktorji Jony Ive, Bob Mansfield, Eddy Cue in Craig Federighi dobili nekatere nove zadolžitve, hkrati pa bo podjetje zapustil Scott Forstall. Do konca leta bo ostal na položaju svetovalca, potem pa se bo poslovil. Njegovega mesta Apple ne bo zapolnil, ampak je zadolžitve razporedil med ostale. John Browett, ki tudi zapušča podjetje, bo dobil svojega naslednika, ki ga je Apple že začel iskati. Na prvi pogled je vse videti zelo benigno.

Viri v podjetju pa pravijo, da je resnica precej bolj turbulentna. Forstall je bil svoj čas velika zvezda v Applu in marsikdo ga je videl kot Cookovega naslednika, a njegova priljubljenost je zaradi notranjih razprtij začela plahneti. Potem pa se je zgodil fiasko z zemljevidi v novem iOS 6. Zemljevidi so tako površni, da se je moral Apple kupcem opravičiti in zagotoviti, da bodo napake hitro popravili. Ponekod so manjkale stavbe, ceste ali kar cela mesta, drugod so bile znamenitosti popačene do nerazpoznavnosti.

Čeprav ne gre za najbolj pomemben izdelek v novem iOS 6, si Apple česa takega ni bi bil smel privoščiti. Za razliko od Microsofta in Googla, ki občasno izdata programsko opremo skoraj v beta verziji, Apple stavi ves svoj renome na filozofijo izdajanja dovršene programske opreme, ki nima napak. Vse so funkcionalnosti, pa četudi včasih delujejo tako, kot ne bi pričakovali. Podobne težave so Applu prinesli poslovni rezultati, ko so v predpreteklem in preteklem četrtletju še vedno ustvarili ogromen dobiček, a nižjega od pričakovanj. Tega pa Apple načeloma ne počne - Apple pričakovanja presega.

Povod za Forstallov odhod naj bi bilo prav opravičilo za polom z zemljevidi. Forstall ni želel podpisati javnega pisma z opravičilom za fiasko, kar so od njega zahtevali ostali direktorji; naposled ga je podpisal kar Cook. Trenja med Forstallom in ostalimi direktorji so se vrstila že dlje časa, ne prav priljubljen pa naj bi bil tudi med podrejenimi. Splošno mnenje naj bi bilo, da Forstall ni sodil v Applovo kulturo. Posebej veliko nasprotnikov si je nakopal s pismom zaposlenim, v katerem je zapisal, da "trenutno ne delajo na dovolj velikih idejah v mobilni programski opremi". Očitek povprečnosti je v Applu nedopusten. Večino Forstallovih zadolžitev bo prevzel Craig Federighi.

Določeni komentatorji so incident že označili za zmago, v smislu, da bo Ive končno dobil priložnost pokazati svoj talent tudi pri razvoju programskih vmesnikov.