Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

TribesMan

6. jun 2005 ob 21:07:53

Ta teden se v San Franciscu odvija vsakoletna prireditev Apple Worldwide Developer Conference (WWDC '05), na kateri je imel otvoritveni govor Applov izvršni direktor, Steve Jobs.

V svojem govoru je potrdil govorice o prehodu Appla na Intelove procesorje, ki so v zadnjih nekaj dnevih preplavile splet. Poudaril je tudi, da njihov operacijski sistem OS X zadnjih pet let razvijajo vzporedno tako za PowerPC kot za platformo x86. Na prireditvi je predstavil delovanje OS X na delujočem računalniku x86, ki je bil osnovan okoli procesorja Intel Pentium 4, katerega frekvenca je bila 3,4 GHz.
Prve na Intelovih procesorjih zasnovane računalnike bomo videli junija 2006, prehod pa naj bi bil končan leto kasneje.

Veliko časa je bilo namenjenega poudarjanju enostavnega prehoda, saj naj bi bili vsi programi lahko prenosljivi. V večini primerov bo zadostoval samo ponoven prevod programa ali minimalna sprememba kode. Vsi stari programi, ki so bili prevedni v jezik PowerPCjev, pa bodo še vedno uporabni na novi platformi s pomočjo emulatorja Rosetta.

V nadaljevanju predstavitve je na oder prišel tudi predsednik Intela Paul Ottelini, s katerim je Jobs izmenjal nekaj prijaznih besed in pohvalil Intel. Zavrteli so tudi famozno reklamo iz leta 1996, na kateri Apple promovira vroče Intelove procesorje s tem, da gasilec pogasi gorečega Intelovega možiclja. Seveda je sledil komentar Jobsa, ki je zatrdil, da so novejši Intelovi procesorji veliko bolj hladni in efektivni kot včasih. Ko bi to le bilo res.

Predstavitev se je kmalu zatem končala. Presenetljivo ali ne, to je bila ena najkrajših Applovih predstavitev v zadnjem času, saj je bila skoraj pol krajša kot ponavadi.

Povezava do izjav za javnost: Apple, Intel