Intelovi "Ultrabooki" leto dni kasneje: bolj slabo

Mandi

3. okt 2012 ob 09:58:43

Leto dni je naokoli, a Intelovi tanki prenosniki z blagovno zmamko Ultrabook (glej tudi sliko) po prodaji niti približno ne dosegajo pričakovanj. Intel je s svojo 300 milijonov dolarjev vredno marketinško kampanijo računal na blizu 22 milijonov prodanih enot v letošnjem letu, kar bi jim mu dalo zajeten 40% tržni delež na trgu lahkih prenosnikov, in dodobra pokvarilo načrte konkurenčnima ARMU ter Applu. A ni se zgodilo. Prodali so manj kot 5 milijonov enot, po "popravljenih" (tj. prepolovljenih) ocenah analitske hiše IHS iSuppli bi jih v božičnem četrtletju lahko prodali še dodatnih 5. Ob takih številkah tržni delež zgolj 5%.

IHS je mnenja, da je glavni problem v visoki ceni - povprečno 1027 dolarjev - kar naj bi bilo daleč preveč v primerjavi s povprečnim Windows prenosnikom (510 dolarjev) in konkurenčnimi mobilci in tablicami - iPhonu 5, novemu iPadu (ter prihajajočemu iPadu Mini - bojda 17. oktobra), Kindlu Fire HD ter Microsoft Surface (na voljo od 26. ta mesec), ter seveda celotno Android ponudbo (BB-jev pa žal več nihče noče). Prava cena naj bi bila med 600 in 700 dolarji, pravijo. Intel pravi, da naj bi šlo. Za zdaj sta najbližje dva HP-ja: Envy za 799 dolarjev, ter pa Sleekbook za 579 dolarjev, s tem da slednjega poganja AMD in se zatorej ne sme oglaševati kot ultrabook :).

Če bo Intelevim partnerjem uspelo zbiti cene, naj bi jim že naslednje leto uspelo prodati 44 milijonov enot (torej skoraj toliko, kot so mislili letos), do leta 2016 pa skupaj 95 milijonov enot. A to so še vedno predvsem Intelove želje.