Apple in ARM verjetno ne bosta par

Matej Huš

23. apr 2010 ob 06:13:53

Pred dvema dnevoma so na internetu vzniknile govorice, da se nadvse uspešni Apple zanima za nakup podjetja ARM Holdings, ki ga poznamo po arhitekturi ARM. Gre za najpriljubljenejšo arhitekturo za mobilne telefone, saj je leta 2007 98 odstotkov vseh mobilnih telefonov uporabljajo vsaj en ARM-jev procesor. Vest, da se Apple zanima za nakup 3,4 milijarde funtov vrednega (včerajšnja tržna kapitalizacija na londonski borzi) britanskega podjetja, je razumljivo razburkala računalniško srenjo in borze po svetu.

Špekulanti so zagrabili novico z obema rokama. Prevzem bi bil smiseln, modrujejo, saj bi tako lahko Apple konkurentom preprečil uporabo ARM-jevih procesorjev v svojih telefonih. Pojavile so se povsem neosnovane govorice, da kani Apple za podjetje odšteti 5,2 milijarde funtov.

Strasti je včeraj pomiril ARM-jev izvršni direktor Warren East, ki je za The Guardian izjavil, da se z Applom ne pogovarjajo o prevzemu. Njegove besede vsekakor imajo ekonomski smisel, saj je podjetje lani zbralo 40 milijonov funtov čistega dobička, kar postavlja vrednost P/E njihove delnice ob trenutni ceni na astronomskih 81. Zadnjikrat smo takšne vrednosti videli ob poku tehnološkega balončka leta 2000, ko je NASDAQ dno iskal skoraj tri leta in izgubil več kot dve tretjini vrednosti. Trenutna ureditev, ko ARM prejema Applovo licenčnino za uporabo njihovo procesorjev, obema podjetjema bolje ustreza. Dobri poslovni rezultati Appla pozitivno vplivajo na višino tantiem, ki jih dobi ARM, dočim njegov prevzem bi bil odličnim rezultatom Appla navkljub zgolj izčrpavanje podjetja.

Delnice podjetja ARM so v zadnjih dneh pridobile več kot osem odstotkov in se zavihtele do vrednosti 260 penijev. To je osemletni vrh; nazadnje so bile tam aprila 2002. Finančni kazalniki (P/E 81) kažejo, da je korekcija le vprašanje časa.