Foxconn pojasnil razloge za zamude pri dobavi iPhona 5

Mandi

19. okt 2012 ob 08:25:55

Trenutno je v ZDA in drugod po svetu na svoj primerek iPhone 5 potrebno čakati 3 do 4 tedne, naš Si.Mobil pa informacije o prejemu nove pošiljke še čaka, vmes pa vas naproša, da podate rezervacijo. Ljudje bi torej radi kupili iTelefon, vendar ga trenutno preprosto ne morejo dobiti v roke. Apple se je za zdaj zavil v molk, so pa zato toliko bolj živahne razprave tu in tam na spletu. Apologisti so tako mnenja, da jih je preprosto presenetil volumen prednaročil (2 milijona enot samo v prvih 24 urah ali 2x toliko kot pri 4S), tako da je pač treba počakati, da se to počisti. Spet drugi so špekulirali, da mora biti vzrok nekje zunaj, morda pri Sharpu, ki naj bi zamujal z dobavo 4'' LTSP zaslona, a je to slednji hitro in ostro zanikal. Na koncu je začelo skrbeti tudi investitorje, tako da je delnica izgubila približno desetino od svoje poletne rekordne vrednosti.

Zdaj se je krivec javil sam, in sicer gre za njihovega ključnega dobavitelja, tajvansko podjetje Foxconn. V intervjuju z Wall Stree Journalom so priznali, da je zaradi težnje k miniturizaciji nov model pač "zelo težko sestaviti skupaj", pri čemer se delavci v njihovih proizvodnih linijah "še učijo", zato "produktivnost še ni na želeni ravni" (čeprav "že raste"). Pričakujejo, da se bo v nekaj tednih oz. morda poldrugemu mesecu stvar uredila.

Zlobni jeziki seveda niso uspeli izpostaviti, da je k zaostanku pripomoglo tudi nezadovoljstvo delavcev nad delovnimi pogoji (dolge nadure, delo med prazniki) in plačo, zaradi česar so konec septembra v nekaterih tovarnah tudi stavkali oz. demonstrirali. Foxconn je obstoj stavke seveda zanikal in skušal manjkajoče delavce nadomestiti s pripravniki - tokrat srednješolci, ne študenti - vendar so morali po valu protestov v domači in tuji javnosti otroke poslati nazaj tja, kamor spadajo, v šolo.

Dodatne komplikacije naj bi nastale tudi zaradi izbire in obdelave materiala za ohišje, ki za razliko od prejšnjih izdaj ni bil najbolje dodelan, zato naj bi kar tretjina telefonov v roke potrošnikov prišla z vidnimi praskami na robovih ohišja (scuffgate). Sprejem telefona kljub začetnemu navdušenju tako ni najboljši, dodatno senco dvoma nad Applovo odličnostjo pa sta vrgla še dva ločena incidenta odkrite kraje tujih dizajnov - nova iOS6 aplikacija za uro namreč skoraj dobesedno povzema značilni (in zaščiteni) dizajn postajnih ur s švicarske nacionalne železnice SSB, v promocijskem materialu za nove MacBooke pa so uporabili fotografijo očesa ("retine") švicarske fotografinje Sabine Liewald, brez da bi za to zakupili ustrezne pravice. Lastnika obeh del sta po teženju sicer uspela dobiti ustrezno plačilo, a za podjetje, ki je še dva meseca nazaj sveto zatrjevalo, da oni vse izdelajo sami ter da so lopovi vsi drugi, se kaj takega preprosto ne spodobi.