Serijske poškodbe iPhona 5 oziroma afera "Scuffgate"

Tomi Laptoš

24. sep 2012 ob 11:30:54

V petek je stekla prodaja dolgo pričakovanega iPhona 5 v prvih osmih državah. Čeprav je povpraševanje precej preseglo ponudbo - Apple je v prvih štirindvajstih urah dobil dva milijona prednaročil - zna kupce prvih serij precej boleti glava. Kot smo že poročali, si je Apple dovolil spodrsljaj z novo kartografijo, kaže pa tudi, da niti proizvodnja ne dosega več visokih internih standardov. Kot poroča CNET, več uporabnikov spletne strani MacRumors navaja, da so prejeli že poškodovan telefon. Za kritičnega se je izkazal eloksiran rob črnega modela, ki se poškoduje že ob ne preveč grobem ravnanju z napravo. Zadnja stran telefona sodeč po testiranjih na razenje ni občutljiva, vendar je tudi to precej razlikuje od testa do testa. Napake prav tako ni možno povezati s tednom izdelave ali specifično tovarno, ki je aparat izdelala, zato špekulacije o dobrih in slabih serijah nimajo realne osnove.

Uporabniki spletne skupnosti MacRumors poročajo, da je samo vsak drugi črni telefon, ki so ga prejeli, brezhiben, kar 35% vseh aparatov pa naj bi bilo poškodovanih že ob prejemu. Podobno poročajo tudi uporabniki Applove pomoči uporabnikom. Zanimivo pa je, da obstaja veliko število uporabnikov, ki jih napaka pri telefonu sploh ne moti ali se jim zdi celo "trendovska". Večina novih lastnikov je sicer besna in so že zahtevali ali dobili zamenjan aparat, večje število pa se odločilo za belo verzijo, kjer je omenjenih poškodb precej manj.

Na afero, ki jo je spletna skupnost poimenovala "Scuffgate", se proizvajalec še ni odzval, obstaja pa neuradna stran z informacijami o problematiki. Zaenkrat je sicer nemogoče sklepati o vzrokih za omenjene napake, ugibanja največkrat omenjajo napako v procesu eloksiranja, razlog pa je lahko tudi človeški faktor. Engadget poroča, da je najverjetneje kot posledica slabih delovnih razmer in pretepa delavca s strani paznika v kitajskem podjetju Foxconn, ki telefone izdeluje, prišlo do protesta okoli 2000 delavcev in spopadov s policijo. Kljub temu bi namerno poškodovanje morala odkriti kontrola kakovosti.

Dokler Apple ne izda uradnega odziva o problematiki, je smiselno počakati z nakupom naprave, če pa se temu ne morete upreti, je nakup enega od zaščitnih ovitkov skoraj obvezen. Prodaja iPhona 5 se v Sloveniji sicer prične 28. septembra.