Delavci v Foxconnu stavkajo

Matej Huš

6. okt 2012 ob 11:57:09

Med 3000 in 4000 delavci v kitajskem podjetju Foxconn, ki je znan kot največji pogodbeni proizvajalec in sestavljavec elektronike, je včeraj začelo stavkati. Povod za stavko so strožja merila za nadzor kakovosti (quality control) pri izdelavi iPhona 5.

Kot poroča neprofitna organizacija China Labor Watch (CLW), se je stavka začela včeraj okoli 13.00 po pekinškem času v Foxconnovi tovarni v mestu Žengžou na severu države in do tega trenutka še ni končana. Delavci protestirajo proti zvišanju zahtev za končno kakovost izdelka, ki jih je Foxconn enostransko vzpostavil, ne da bi delavcem spustil norme, zagotovil ustrezno izobraževanje ali dvignil plačilo. Novi standardi so tako strogi, da marsikod na Foxconnovih linijah delavci sploh ne morejo izdelati nobenega ustreznega telefona. To je povzročilo huda trenja med delavci in inšpektorji iz službe kakovosti, ki so se končali tudi nasilno. Sedaj stavkajo oboji.

Dodatni očitki na Foxconnovo vodstvo letijo zaradi nadurnega dela, ki je že dlje časa jabolko spora. Po eni strani delavcem omogoča dostojen zaslužek, saj so nadure solidno plačane, a po drugi strani brez njih Foxconn ne more funkcionirati in so praktično obvezne. Ta teden so na Kitajskem praznovali dan državnosti, ki predstavlja skoraj celotedenski odmor. Foxconn je zaradi velikega povpraševanja po iPhonu 5 in težavni proizvodnji delavce prisilil v nadurno delo tudi med prazniki, kar je bil drugi povod za stavko. Uradnih izjav iz Foxconna ali Appla še ni.